Na Wigilię tylko pierogi z kapustą według siostry Anastazji. Ich sekretem jest 1 dodatek do ciasta
Pierogi królują w domach praktycznie wszystkich Polaków. Święta Bożego Narodzenia bez dużej ilości tego przysmaku najzwyczajniej nie mają szans na sukces. Stół wigilijny często zasłany jest wieloma potrawami, a pierogi mają w tym ogromny udział.
Siostra Anastazja od zawsze pasjonowała się gotowaniem, co szczególnie widać po pasji, z jaką spisuje swoje przepisy. Często w jej daniach można znaleźć ciekawe składniki, które polepszają dany posiłek. Nie inaczej jest z poniższymi pierogami, do których dodaje mleko.
Pierogi z ciastem na mleku
Mleko sprawia, że ciasto jest znacznie trwalsze, a jego faktura znacznie przyjemniejsza w jedzeniu. Jej wersja delikatnie odbiega od tradycyjnej, w której korzysta się z wrzącej wody - prawdopodobnie właśnie dlatego przepis siostry Anastazji jest najlepszy.
Ciasto na pierogi ze sprawdzonego przepisu zawsze się udaje, więc warto gromadzić dawne przepisy w jednym notatniku lub mieć pod ręką słynne książki kucharskie. Jeśli nie masz w swoim domu egzemplarzu książki od siostry Anastazji - zapisz sobie poniższą recepturę.
Siostra Anastazja przygotowała wiele przepisów, które Polacy pokochali silnym i szczerym uczuciem. Ogórki kiszone z jej przepisu zawsze wychodzą obłędnie niezależnie od warunków. Wystarczy jeden słoik, aby nie móc przestać robić ich w przyszłości.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto:
pół kg mąki pszennej
1 jajko
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki gorącego mleka
Farsz:
1 kg kiszonej kapusty
200 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku
Zacznij od przesiania mąki i wysypania jej na stolnicę. Zrób w niej dołek i wlej do niego gorące mleko. Zamieszaj całość widelcem, a gdy składniki się połączą, dodaj jajko, sól i wodę. Zacznij zagniatać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Odłóż je na bok na około 30 minut.
Grzyby namocz w mleku i wodzie. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj drobno. Ugotuj ją do miękkości i wymieszaj z posiekanymi grzybami. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle. Wymieszaj składniki farszu i dopraw solą i pieprzem.
Rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm i zacznij wycinać kółka szklanką. Nakładaj na nie farsz łyżką i lep pierogi mocząc brzegi ciasta wodą. Wrzucaj je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj około 3 minut od wypłynięcia. Smacznego.
Innym doskonałym przepisem może być sałatka jarzynowa od siostry Anastazji. Więcej przeczytacie o niej w tym artykule.
Źródło: e-ksiazkakucharska.pl
Zapraszamy na nasz profil na Instagramie