Wyjątkowy korzenny makowiec siostry Anastazji - w sam raz na świąteczny stół
Trudno wyobrazić sobie święta bez pysznych ciast. Makowiec, piernik i keks są już bożonarodzeniową klasyką. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie kilku ciast, upiecz chociaż jedno domowe. Może to być na przykład wyjątkowy, korzenny makowiec, który proponuje siostra Anastazja. Zadowoli jednocześnie wielbicieli maku i piernika i jest w sam raz na świąteczny stół.
Świąteczne ciasta powinny być pełne maku, miodu i bakalii. Wyjątkowego, zimowego charakteru dodają im też korzenne przyprawy. Już, kiedy się je piecze, dom wypełnia świąteczna atmosfera. To znak, że te najpiękniejsze dni w ciągu roku są już tuż, tuż.
Wyjątkowy korzenny makowiec siostry Anastazji — w sam raz na świąteczny stół
Składniki:
20 dag suchego maku
5 jajek
2 szklanki cukru
10 dag zmielonych migdałów
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru waniliowego
skórka otarta z cytryny
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie korzennego makowca
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. C. Mak zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, odcedź na sicie. Przepuść 3-krotnie przez maszynkę do mielenia.
Zmielony mak utrzyj z cukrem, dalej ucieraj, dodając po jednym żółtku. Połącz ze zmielonymi migdałami, przyprawą do piernika, cukrem waniliowymi i skórką otartą z cytryny.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej, delikatnie wymieszaj. Średniej wielkości formę natłuść, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto.
Makowiec piecz ok. 50 minut. Po wystudzeniu posmaruj jego wierzch lukrem lub polewą czekoladową, zastudź.
Jeśli szukasz przepisu na klasyczny makowiec, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam też przepis na ekspresowy piernik.
Źródło zdjęcia: canva/giant_rabbit
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se