Smakosze.pl Przepisy Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością
canva/Piotr Krzeslak

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

10 sierpnia 2022

Kluski ziemniaczane pasują do wielu dań obiadowych. Wyjdą lekkie i niezwykle miękkie, gdy zamiast mąki dodamy do nich kaszy manny. Zdrowa i sycąca wersja rarytasu z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Warto spróbować — zniknie w ekspresowym tempie.

Ugotowane ziemniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie klusek. Łącząc warzywne purée z kaszą manną i jajkami uzyskamy bardzo delikatne, rozpływające się w ustach danie. Będzie smaczne zarówno z sosem, jak i jako obiadowy dodatek. Skusicie się?

Przepis na smaczne kluski ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 jaja lub kleik z siemienia lnianego

  • 2 szklanki kaszy manny

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Miękkie kluski ziemniaczane przygotujecie, dodając do masy kaszę mannę

Ziemniaki umieszczamy w większej misce i rozdrabniamy przy pomocy praski lub tłuczka. Możemy je też zmielić w maszynce. Wbijamy jaja i wsypujemy kaszę mannę. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

Wyrabiamy dłońmi, a następnie formujemy niewielkie, okrągłe kluski wielkością zbliżone do orzechów włoskich. Gotujemy je we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli przez 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy do obiadu lub jako samodzielne danie np. z sosem grzybowym .

Wskazówka: zamieniając jaja na kleik z siemienia lnianego, przygotujemy wegańską wersję dania. Dwa jajka zastępujemy 2 łyżkami mielonych ziaren namoczonymi w 6 łyżkach wrzątku.

Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na dania mączne. Szczególnie polecamy pierogi na słodko z jagodami i serkiem homogenizowanym . Być może spodoba wam się również receptura na kartacze .

Kluski ziemniaczane z kaszą manną są znakomite
canva/HeikeRau

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy