Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością
Kluski ziemniaczane pasują do wielu dań obiadowych. Wyjdą lekkie i niezwykle miękkie, gdy zamiast mąki dodamy do nich kaszy manny. Zdrowa i sycąca wersja rarytasu z pewnością spodoba się waszej rodzinie. Warto spróbować — zniknie w ekspresowym tempie.
Ugotowane ziemniaki można wykorzystać na kilka sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie klusek. Łącząc warzywne purée z kaszą manną i jajkami uzyskamy bardzo delikatne, rozpływające się w ustach danie. Będzie smaczne zarówno z sosem, jak i jako obiadowy dodatek. Skusicie się?
Przepis na smaczne kluski ziemniaczane
Składniki:
-
1 kg ugotowanych ziemniaków
-
2 jaja lub kleik z siemienia lnianego
-
2 szklanki kaszy manny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Miękkie kluski ziemniaczane przygotujecie, dodając do masy kaszę mannę
Ziemniaki umieszczamy w większej misce i rozdrabniamy przy pomocy praski lub tłuczka. Możemy je też zmielić w maszynce. Wbijamy jaja i wsypujemy kaszę mannę. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
Wyrabiamy dłońmi, a następnie formujemy niewielkie, okrągłe kluski wielkością zbliżone do orzechów włoskich. Gotujemy je we wrzątku z dodatkiem odrobiny soli przez 6-7 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy do obiadu lub jako samodzielne danie np. z sosem grzybowym .
Wskazówka: zamieniając jaja na kleik z siemienia lnianego, przygotujemy wegańską wersję dania. Dwa jajka zastępujemy 2 łyżkami mielonych ziaren namoczonymi w 6 łyżkach wrzątku.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na dania mączne. Szczególnie polecamy pierogi na słodko z jagodami i serkiem homogenizowanym . Być może spodoba wam się również receptura na kartacze .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego
-
Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis
-
Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę