Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym. Nikt im się nie oprze

Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym. Nikt im się nie oprze

Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym
canva/Mallivan

Smakowite pierogi z jagodami skuszą niejednego smakosza. Ciocia Mariola do farszu dodaje jeszcze serek homogenizowany, uzyskując smaczniejszą i bardziej sycącą wersję dobrze znanego sezonowego przysmaku. Spróbujecie?

Latem warto choć raz przygotować pierogi z jagodami. Słodki wyrób zyska na wartości, jeśli owoce połączymy z bogatym w białko nabiałem. Proponujemy dodatek waniliowego serka homogenizowanego, który nada daniu przyjemnego aromatu. Skusicie się?

Przepis na pyszne pierogi z jagodami

Z podanych proporcji wyjdzie wam około 100 słodkich pierogów.

Składniki na ciasto:

  • 640 g mąki pszennej

  • 1,5 szklanki gorącej wody

Składniki na farsz:

  • pół kilograma jagód

  • 240 g serka homogenizowanego np. waniliowego

  • 2 łyżeczki cukru lub słodzika np. erytrytolu (opcjonalnie)

Jak zrobić pierogi z jagodami i serkiem? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od przygotowania ciasta

Mąkę przesiewamy przez sito, najlepiej wprost do dużej miski. Zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy, by nieco przestygła. Dłonią wyrabiamy masę. Powinniśmy uzyskać zwarte, lecz nie twarde ciasto, które nie klei się do dłoni.

Jeżeli jest za twarde — dodajemy wody. Gdy jeszcze przywiera do dłoni — dosypujemy trochę mąki. Gotową masę odkładamy do miski i przykrywamy naczynie ściereczką. Odstawiamy na 30 minut.

Przyrządzamy serowo-owocowy farsz

Jagody płuczemy, by pozbyć się zanieczyszczeń. Odsączamy je. W misce mieszamy serek z cukrem lub słodzikiem. Jeżeli serek, którego używamy, jest już słodki, możemy pominąć ten etap i od razu zmieszać nabiał z jagodami. W wersji serek możemy zastąpić posłodzonym jogurtem sojowym.

Formujemy i gotujemy pierogi z jagodami i serkiem

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Każde z nich wypełniamy małą porcją nadzienia i sklejamy brzegi. Ulepione pierogi odkładamy na deskę obsypana mąka i przykrywamy, by nie obsychały, nim skończymy przygotowanie pozostałych sztuk.

Pierogi z jagodami i serkiem gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Inne smaczne przepisy na pierogi znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie pyszną recepturę na doskonałe wegańskie ruskie. Być może spodoba wam się też wersja z bobem.

Pierogi z jagodami i serkiem są znakomite
canva/eskymaks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: