Smakosze.pl
Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym

canva/Mallivan

Przepis na pierogi z jagodami i serkiem homogenizowanym. Nikt im się nie oprze

4 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Smakowite pierogi z jagodami skuszą niejednego smakosza. Ciocia Mariola do farszu dodaje jeszcze serek homogenizowany, uzyskując smaczniejszą i bardziej sycącą wersję dobrze znanego sezonowego przysmaku. Spróbujecie?

Latem warto choć raz przygotować pierogi z jagodami. Słodki wyrób zyska na wartości, jeśli owoce połączymy z bogatym w białko nabiałem. Proponujemy dodatek waniliowego serka homogenizowanego, który nada daniu przyjemnego aromatu. Skusicie się?

Placki ziemniaczane z ogórkiem kiszonym

Babcia Marysia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w 1 kwaśnym dodatku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pyszne pierogi z jagodami

Z podanych proporcji wyjdzie wam około 100 słodkich pierogów.

Składniki na ciasto:

  • 640 g mąki pszennej

  • 1,5 szklanki gorącej wody

Składniki na farsz:

  • pół kilograma jagód

  • 240 g serka homogenizowanego np. waniliowego

  • 2 łyżeczki cukru lub słodzika np. erytrytolu (opcjonalnie)

Jak zrobić pierogi z jagodami i serkiem? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynamy od przygotowania ciasta

Mąkę przesiewamy przez sito, najlepiej wprost do dużej miski. Zalewamy ją wrzątkiem i odstawiamy, by nieco przestygła. Dłonią wyrabiamy masę. Powinniśmy uzyskać zwarte, lecz nie twarde ciasto, które nie klei się do dłoni.

Jeżeli jest za twarde — dodajemy wody. Gdy jeszcze przywiera do dłoni — dosypujemy trochę mąki. Gotową masę odkładamy do miski i przykrywamy naczynie ściereczką. Odstawiamy na 30 minut.

Przyrządzamy serowo-owocowy farsz

Jagody płuczemy, by pozbyć się zanieczyszczeń. Odsączamy je. W misce mieszamy serek z cukrem lub słodzikiem. Jeżeli serek, którego używamy, jest już słodki, możemy pominąć ten etap i od razu zmieszać nabiał z jagodami. W wersji serek możemy zastąpić posłodzonym jogurtem sojowym.

Formujemy i gotujemy pierogi z jagodami i serkiem

Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Każde z nich wypełniamy małą porcją nadzienia i sklejamy brzegi. Ulepione pierogi odkładamy na deskę obsypana mąka i przykrywamy, by nie obsychały, nim skończymy przygotowanie pozostałych sztuk.

Pierogi z jagodami i serkiem gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Inne smaczne przepisy na pierogi znajdziecie na naszej stronie. Sprawdźcie pyszną recepturę na doskonałe wegańskie ruskie. Być może spodoba wam się też wersja z bobem.

Pierogi z jagodami i serkiem są znakomite

canva/eskymaks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >