Smakosze.pl Przepisy Kompot z truskawek i rabarbaru bez cukru
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje

Kompot z truskawek i rabarbaru bez cukru

15 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kompot charakteryzuje ogromne zróżnicowanie smaków, aromatów oraz sposobów podania. Można pić go zarówno schłodzonym z kostkami lodu, jak i na ciepło. Smak i aromat zależy z kolei od wybranych owoców oraz ewentualnych przypraw.

Najwięcej emocji zawsze wywołuje wigilijny kompot z suszu, czyli suszonych owoców. Jego zapach oraz smak nie podoba się każdemu, lecz fani tego napitku mogą pić go w nieograniczonych ilościach. Przez cały rok mamy za to dostęp do napojów gotowanych ze świeżych owoców, a jednym z nich zajmujemy się poniżej.

Jakie korzyści daje picie kompotu?

Przede wszystkim jest źródłem wielu witamin, takich jak witamina C, A, B, K i E, co pozwala zachować dobrą kondycję, świetną odporność oraz mnóstwo innych aspektów odpowiedniego zdrowia. Poza nimi domowy napój zawiera sporo minerałów, których nie znajdziemy w sokach ze sklepowych półek.

Kompot pozwala zmniejszyć łaknienie, dzięki obecności błonnika, usprawnić trawienie oraz przyspieszyć perystaltykę jelit. Nie należy go słodzić, aby nie zniszczyć jego dobroczynnego działania - wystarczająco dużo cukru znajduje się już w samych owocach.

Nasz portal pełen jest innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł , w którym przekazujemy wieści o nowym programie kulinarnym na Polsacie. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na banalnie prosty biszkopt. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Uwaga Babcia Gotuje.

Źródło: encrier, Getty Images Pro; silroby, Getty Images Pro

Przepis na kompot z truskawek i rabarbaru

Składniki:

  • 7 dużych łodyg rabarbaru

  • 2 duże słodkie jabłka

  • 0,5 kg truskawek

  • laska wanilii

  • 5 ziarenek kardamonu lub szczypta mielonego

  • 2 litry wody

Zacznij od dokładnego umycia owoców oraz rabarbaru, odszypułkowania truskawek, wycięcia gniazd nasiennych z jabłek i podcięcia łodyg rabarbaru ze zdrewniałych końcówek. Następnie należy pokroić łodygi na około 2 centymetrowe kawałki.

Jabłka bez obierania pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wrzuć je razem z rabarbarem do dużego garnka, zalej 2 litrami wody, wrzuć rozgnieciony kardamon, wanilię przekrojoną na pół i postaw na ogień. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz gaz na najmniejszą moc.

Gotuj zawartość naczynia przez 10 minut lub do momentu, gdy rabarbar i jabłka będą miękkie. Truskawki przekrój na połówki i dodaj je do kompotu. Odstaw do wystudzenia, przelej przez sitko do dzbanka i podawaj. Świetnie komponuje się z kostkami lodu. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ammniam.pl; poradyfit

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy