Smakosze.pl
Rosół z curry

Canva.com / from_my_point_of_view

Dlaczego warto dodać do rosołu curry?

15 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Bez wątpienia rosół zajmuje szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez kultowej zupy. Okazuje się, że jeden dodatek może świetnie podkręcić smak rosołu. Mowa o curry.

Nie da się ukryć, że rosół zalicza się do swojskich kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tej przepysznej zupy. W każdym domu przyrządza się ją odrobinę inaczej. Każdy smakosz powinien spróbować dodatku w postaci curry.

Rosół z curry smakuje obłędnie

Smakowity rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele wersji uwielbianej zupy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na rosół z pieczonymi pomidorami. Dziś sięgniemy po wersję, w której ważną rolę odgrywa curry.

Rosół z curry może wydawać się dosyć kontrowersyjnym pomysłem. Jednak za sprawą przyprawy zupa zyskuje o wiele bardziej wyrazisty smak, któremu nie sposób się oprzeć. Dzięki curry dodatki takie jak kostka rosołowa będą zbędne.

Curry ma wiele zalet. W skład mieszanki przypraw przeważnie wchodzi kurkuma, imbir, goździki, cynamon, czosnek oraz chili. Zapobiega ona chorobom układu krążenia oraz potencjalnie może nas uchronić przed nowotworami.

Przepis na rosół z curry jest banalnie prosty. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Każdy powinien sobie z nią poradzić. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 2 udka kurczaka

  • cebula

  • 4 marchewki

  • 2 pietruszki

  • seler

  • 3 ząbki czosnku

  • 4 g curry

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 ziarna pieprzu

  • 2 liście laurowe

  • 3 g lubczyku

  • natka pietruszki

  • odrobina chili

(Canva / iko636)

Przepis na rosół z curry

Na początku mięso umieszczamy w garnku z zimną wodą. Całość podgrzewamy na małym ogniu razem z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi przez około 40 minut. W tym czasie zbieramy z powierzchni wywaru szumowiny.

Do garnka dodajemy obrane warzywa i opaloną cebulę. Kontynuujemy gotowanie na małym ogniu przez kolejne 40 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko powinniśmy gotować jeszcze przez minimum 30 minut.

Rosół w tej odsłonie świetnie smakuje z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Dodatek curry z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Warto również sięgnąć po rosół w klasycznej odsłonie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; odżywianie.info

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >
Szypułki truskawek mają pewne sekrety

Porady

Czy szypułki z truskawek są jadalne?

Czytaj więcej >
Grzyby o odpychającej goryczy

Porady

Goryczak żółciowy - grzyb, którego lepiej omijać

Czytaj więcej >
kawa w upały

Porady

Czy można pić kawę w upalne dni?

Czytaj więcej >