Smakosze.pl Porady Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki w garnku z woda. Ten patent zajmuje mniej czasu
Screen z filmu na kanale YouTube filmy kulinarne

Koniec z parzeniem kapusty na gołąbki w garnku z woda. Ten patent zajmuje mniej czasu

23 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Parzenie kapusty na gołąbki jest najgorszą czynnością podczas przygotowywania potrawy. Metoda ta jest żmudna, kłopotliwa i zabiera dużo czasu oraz energii. Ma szczęście mamy dużo lepszy sposób na odpowiednie zmiękczenie liści. Wystarczy wsadzić warzywo do mikrofali, a już po chwili można zawijać z niego pyszne gołąbki.

Parzenie kapusty na gołąbki w kuchence mikrofalowej jest łatwe i szybkie

W kuchence mikrofalowej kapustę na gołąbki przygotujesz w mgnieniu oka. Na cały proces potrzebujesz raptem kilkunastu minut. Rozgrzaną w urządzeniu główkę przełóż do zimnej wody i gotowe. Już nigdy nie wrócisz do metody z garnkiem i wodą.

Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu inny składnik. Ma ważny powód

Jak sparzyć kapustę na gołąbki w kuchence mikrofalowej?

Właściwe wybranie warzywa do gołąbków ma spory wpływ na sprawność sparzania liści . Nie każda główka będzie się nadawać do tego tak samo dobrze. Najlepiej wybrać dużą kapustę o dosyć luźnej strukturze .

Z wybranej główki kapusty usuń brzydkie, zewnętrzne liście . Pozostałą część umyj pod bieżącą wodą. Na koniec wytnij głąb . Po tych wstępnych czynnościach możemy przystąpić do sparzania .

Kuchenkę mikrofalową nastaw na maksymalną moc . Optymalny czas dla warzywa o wadze 1,5-2 kg to 12 minut . Wsadź kapustę do wnętrza urządzenia i uruchom je. Po wyzerowaniu licznika sprawdź, czy całość odpowiednio zmiękła, w razie potrzeby włącz mikrofalówkę jeszcze na chwilę .

Miękką kapustę na gołąbki ostrożnie wyjmij z kuchenki mikrofalowej . Najlepiej zrobić to używając rękawic kuchennych . Warzywo przełóż do miski z zimną wodą i zacznij odrywać od niego miękkie liście. Po wycięciu z nich twardych nerwów gotowe są do zawijania gołąbków .

Jakie są inne metody przygotowania liści do zawijania gołąbków?

Nie każdy posiada w domu kuchenkę mikrofalową . Na szczęście nie stanowi to żadnego problemu. Kapustę na gołąbki możesz sparzyć używając bardziej popularnych sprzętów AGD . Z pomocą przychodzi piekarnik i…zamrażarka .

Przed sparzaniem kapusty w piekarniku należy oczyścić ją tak samo, jak w przypadku kuchenki mikrofalowej . Pozbądź się z warzywa zewnętrznych liści oraz głąba. Następnie włóż kapustę do rękawa do pieczenia .

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni . Kapustę na gołąbki wstaw do pieczenia na ok. 25 minut . Po upływie wymaganego czasu wyciągnij ją z folii. Liście odchodzą dosłownie same .

Do parzenia kapusty nie musisz używać ciepła . Okazuje się, że zimno działa tak samo skutecznie . Metoda ta zajmuje nieco więcej czasu. Możesz jednak z powodzeniem użyć jej, jeśli planujesz przygotować gołąbki na obiad następnego dnia .

Oczyszczoną główkę kapusty włóż do torebki foliowej . Oprósz ją po wierzchu solą. Następnie torebkę zawiąż i wstaw na 24 godziny do zamrażarki . Po upływie tego czasu z przemrożonej główki możesz odrywać kolejne liście i zawijać z nich pyszne gołąbki . Pyszne gołąbki z oryginalnym farszem znajdziesz w tym przepisie . Tradycyjną metodę parzenia kapusty krok po kroku pokazał Tomasz Strzelczyk .

gołąbki (5).png

Nikt nie robi takich pierogów ruskich. Sekret Magdaleny tkwi w 1 dodatku
Jest toksyczny i może powodować zatrucie. Dietetyk ostrzega przed takim ryżem
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy