Żaden ryż i kasza. Gołąbki z tym składnikiem smakują najlepiej
Gołąbki można przygotować bez ryżu. Warto pokusić się o sporządzenie pysznego farszu z ziemniaków i boczku. Doprawiony majerankiem jest naprawdę fantastyczny, a danie syci na długo. Musicie spróbować — rodzina zje je ze smakiem.
Przepis na wyborne gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- 1 spora główka białej kapusty
- 1 kg ziemniaków
- 500 g boczku wędzonego
- 3 średnie cebule
- 2 duże jaja
- 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pyszne gołąbki? Wypełnijcie kapustę ziemniakami z boczkiem
Główkę kapusty sparzamy we wrzątku, by zdjąć z niej liście. Gdy już je oddzielimy, odsączamy dokładnie z wody i nieco studzimy. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Boczek kroimy w kostkę, po czym wrzucamy go na suchą patelnię.
Gdy wytopi się nieco tłuszczu, dodajemy cebulę i smażymy do czasu, aż warzywo się zeszkli. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Usuwamy z nich nadmiar płynu, zbierając go jednak w misce.
Odstawiamy go na trochę — na dnie zbierze się krochmal. Dodajemy go do masy ziemniaczanej wraz z zawartością patelni i jajkami. Na koniec nadzienie do gołąbków doprawiamy majerankiem, odrobiną soli i pieprzem.
Wyrabiamy je i zawijamy w kawałki kapusty. Rolady układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy je bulionem. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wskazówki dotyczące przyrządzania gołąbków z ziemniakami
Danie można z łatwością zweganizować. Wystarczy zastąpić klasyczny boczek zamiennikiem przygotowanym z tofu lub tempehu. Sprawdzi się też przyprawiony sosem sojowym i wędzoną papryką granulat sojowy.
Należy go wcześniej przygotować w warzywnym bulionie według instrukcji na opakowaniu. Same gołąbki także trzeba będzie zalać wegańskim rosołem, a jaja zamienić na aquafabę (6 łyżek) lub pominąć.
Na naszej stronie znajdziecie inne sprawdzone przepisy na gołąbki. Szczególnie polecamy sycącą wersję z czerwoną soczewicą i fetą. Być może spodobają wam się staropolskie gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną.