Kontrowersyjna mizeria po warszawsku dzieli Polaków przez 1 dodatek. Niektórzy nie chcą o nim słyszeć
Przepis na mizerię wszyscy doskonale znają. Nie każdy jednak wie, że receptura zmienia się w zależności od regionu Polski. W Warszawie do klasycznej sałatki dodaje się niespodziewany dodatek. Tamtejsza mizeria nie może się obyć bez octu.
Zaskakująca mizeria po warszawsku
Podstawowy przepis na mizerię zawiera zaledwie kilka składników. Wśród nich znajdują się ogórki, śmietana i przyprawy. Niektórzy wzbogacają sałatkę odrobiną octu winnego. Dodatek może wydawać się niepotrzebny, jednak nadaje całości niepowtarzalnego charakteru.
Mizeria jest bardzo lubianym dodatkiem obiadowym. Robi się ja szybko, a ponadto pasuje idealnie do dań mięsnych. Zachęcamy, by następnym razem wypróbować zaskakującą mizerię po warszawsku. Dzięki temu smak sałatki odkryjecie na nowo.
Przepis na mizerię po warszawsku
Składniki:
- 3 zielone ogórki
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- ½ łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Zaskakująca mizeria po warszawsku krok po kroku
Ogórki na mizerię obierz i odetnij z nich końcówki . Warzywa pokrój na cienkie plasterki. Przełóż je do miski i oprósz solą . Odstaw na kilka minut, aby puściły wodę.
Po upływie tego czasu ogórki na mizerię odciśnij z płynu . Dodaj do nich śmietanę, ocet oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj .
Niemal gotową mizerię dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą . Jeszcze raz wymieszaj całość. Sałatkę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu . Będzie świetnie komponować się z klasycznymi daniami polskimi , jak chociażby schabowy. Babcia do swojego przepisu na mizerię dodawała 1 pyszny składnik . W Szwecji tę sałatkę przygotowuje się w zupełnie inny sposób .