Smakosze.pl Przepisy Kontrowersyjna mizeria po warszawsku dzieli Polaków przez 1 dodatek. Niektórzy nie chcą o nim słyszeć
Canva / Dar1930

Kontrowersyjna mizeria po warszawsku dzieli Polaków przez 1 dodatek. Niektórzy nie chcą o nim słyszeć

4 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przepis na mizerię wszyscy doskonale znają. Nie każdy jednak wie, że receptura zmienia się w zależności od regionu Polski. W Warszawie do klasycznej sałatki dodaje się niespodziewany dodatek. Tamtejsza mizeria nie może się obyć bez octu.

Zaskakująca mizeria po warszawsku

Podstawowy przepis na mizerię zawiera zaledwie kilka składników. Wśród nich znajdują się ogórki, śmietana i przyprawy. Niektórzy wzbogacają sałatkę odrobiną octu winnego. Dodatek może wydawać się niepotrzebny, jednak nadaje całości niepowtarzalnego charakteru.

Mizeria jest bardzo lubianym dodatkiem obiadowym. Robi się ja szybko, a ponadto pasuje idealnie do dań mięsnych. Zachęcamy, by następnym razem wypróbować zaskakującą mizerię po warszawsku. Dzięki temu smak sałatki odkryjecie na nowo.

W tym miejscu w Polsce truskawki kosztują tylko 6 zł. „Kolejki jak za komuny”

Przepis na mizerię po warszawsku

Składniki:

  • 3 zielone ogórki
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Zaskakująca mizeria po warszawsku krok po kroku

Ogórki na mizerię obierz i odetnij z nich końcówki . Warzywa pokrój na cienkie plasterki. Przełóż je do miski i oprósz solą . Odstaw na kilka minut, aby puściły wodę.

Po upływie tego czasu ogórki na mizerię odciśnij z płynu . Dodaj do nich śmietanę, ocet oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj .

Niemal gotową mizerię dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą . Jeszcze raz wymieszaj całość. Sałatkę najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu . Będzie świetnie komponować się z klasycznymi daniami polskimi , jak chociażby schabowy. Babcia do swojego przepisu na mizerię dodawała 1 pyszny składnik . W Szwecji tę sałatkę przygotowuje się w zupełnie inny sposób .

ogórek na mizerię.png
Canva / utah778
W tych godzinach Biedronkę będą zalewać tłumy. Właśnie wprowadzili rabato-godziny
Sprawia, że rosół w sekundę robi się klarowny i nabiera smaku. Dziś nikt jej nie dodaje
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy