Smakosze.pl

Canva / Bartosz Luczak

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina

2 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Wszyscy doskonale znamy smak mizerii. Ten klasyczny przepis jest jednak doskonałym polem do modyfikacji. Babcia Alka od zawsze dodawała do swojej sałatki nieco tartego jabłka. Dzięki temu mizeria nabierała świeżego, lekko kwaskowatego smaku.

Babcia zna najlepszy patent na mizerię

Przepis na mizerie jest banalnie prosty. Składa się z ogórków, śmietany oraz przypraw. Niektórzy robią wersję dietetyczną, na jogurcie naturalnym, inni zaś przyprawiają ogórki cukrem. Gwarantujemy jednak, że nie ma lepszego dodatku, niż jabłko pomysłu babci.

Słodki ogórek z lekko kwaskowym jabłkiem to idealne połączenie. Z aksamitną śmietaną tworzą perfekcyjną całość. Jeśli chcesz dodać do mizerii nieco charakteru, dołóż do niej odrobinę czerwonej cebuli. Gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.

rosół z kapustą

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

CZYTAJ DALEJ

Przepis na babciną mizerię

Składniki:
  • 1 zielony ogórek
  • 1 twarde jabłko
  • ½ czerwonej cebuli
  • śmietana 12%
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie odrobina cukru

Jak zrobić najlepszą mizerię według przepisu babci Alki?

Ogórka na mizerię obierz ze skórki. Odkrój z niego końcówki. Warzywo zetrzyj na mandolinie na cienkie plasterki i przełóż do miski.

Jabłko do mizerii obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj je do ogórka. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i dorzuć do pozostałych składników.

Przygotowane w misce składniki zalej śmietaną. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Wszystko razem dobrze ze sobą wymieszaj. Mizeria z jabłkiem najlepiej smakuje podania od razu po przyrządzeniu. Jeśli mizeria wychodzi gorzka, najprawdopodobniej popełniasz ten błąd . Ten skłednik dodany do mizerii doskonale zastępuje jogurt i śmietanę .

pokrojone jabłka.png
Canva / MSPhotographic
truskawki

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego

CZYTAJ DALEJ
Beata Kozidrak

Za tym produktem nigdy nie przepadała. To dlatego Beata Kozidrak trzyma boską figurę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >