Smakosze.pl Przepisy Kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego
canva/ucius

Kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego

18 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Ziemniaki z poprzedniego dnia często przerabia się na kopytka, które są doskonałym dodatkiem do duszonych mięs. My jednak proponujemy kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego. Te same w sobie są daniem — prostym, tanim i bardzo smacznym.

Ziemniaki są wszechstronnym warzywem. Doskonale smakują gotowane, pieczone i smażone. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, ale można z nich też robić samodzielne dania, np. placki i zapiekanki.

Z ugotowanych ziemniaków można też przygotować przeróżne kluski. Te mogą pełnić funkcję obiadowego dodatku lub być samodzielnym, pożywnym daniem. Wystarczy tylko polać je sosem.

Kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 3 jajka

  • szczypiorek

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 1 opakowanie sera pleśniowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie kopytek

Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.

Ziemniaki wyłóż na stolnicę. Dodaj do nich mąkę, jajka, trochę posiekanego szczypiorku oraz sól i pieprz. Wymieszaj, a potem zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto podziel na kilka kawałków. Z każdego uformuj wałek, spłaszcz go dłonią, pokój na kawałki.

W garnku zagotuj dużą ilość wody, posól ją. Wrzuć do niej kopytka, gotuj 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij je na talerze.

Śmietankę wlej do rondelka, dodaj pokrojony ser. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym sosem polej kopytka, posyp je posiekanym szczypiorkiem. Od razu podawaj np. z surówką.

Jeśli szukasz innych pomysłów na ziemniaczane kluski, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na kluski z twarogiem , a także recepturę na pyzy .

tłuczone ziemniaki
tłuczone ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/amoceptum

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotowwwanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy