Kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Pyszne, tanie i nic się nie zmarnuje
Zapraszamy na pyszne kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia. Wykorzystajcie ugotowane warzywo, które pozostało Wam z obiadu, a nic się nie zmarnuje. Kopytka możecie podać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do duszonych mięs czy sosu grzybowego.
Pomysłów na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu jest naprawdę wiele. Jednak to właśnie kopytka są najbardziej uniwersalne. Podamy je z przeróżnymi dodatkami, np. z duszonym mięsem, sosami, cebulą, skwarkami. Kopytka możemy podać również na słodko, oprószając je cynamonem i cukrem lub polewając tartą bułką zrumienioną na maśle.
Przygotowanie kopytek jest naprawdę proste, wystarczy zagnieść masę ziemniaczaną z jajkiem, solą, pieprzem i mąką pszenną. Kopytka po ugotowaniu i dokładnym odsączeniu możemy również przesmażyć na oleju lub maśle klarowanym. Zyskają wtedy chrupiącą skórkę.
Ziemniaki, które wykorzystamy do kopytek, musimy wcześniej dobrze odcedzić i odparować. Wybierajmy również klasyczną odmianę, która nie zawiera ani za dużo, ani za mało wody. Ziemniaki wodniste nie będą się dobrze lepić, kopytka z ziemniaków mącznych mogą być twardawe.
Pyszne kopytka z ziemniaków z poprzedniego dnia
Składniki:
-
50 dag ugotowanych ziemniaków z poprzedniego obiadu lub świeżo ugotowanych
-
1 szklanka mąki pszennej
-
sól
-
1 jajko
Jak zrobić domowe kopytka?
Jeśli od razu nie wytłukłaś ziemniaków, podgrzej je teraz np. w kuchence mikrofalowej i przepuść przez praskę. Przełóż do miski i wystudź.
Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko, sól i krótko wyrabiaj masę, tylko do połączenia wszystkich składników.
Masę podziel na części, z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz i pokrój ostrym nożem na kawałki. Kluski z ziemniaków wrzucaj na osolony wrzątek, gotuj kilka minut, do wypłynięcia.
Kopytka podaj np. z okrasą z masła i cebuli. Możesz przygotować również skwarki z boczku, a także ugotować sos grzybowy . Do kopytek możesz podsmażyć również mięso z zupy. Wystarczy obrać udko z kurczaka, a mięso smażyć na maśle z cebulą.
Do kopytek sprawdzą się również ulubione surówki, np. z surówki pekińskiej. Kopytka będą doskonałym dodatkiem do pieczonego i duszonego mięsa , w szczególności do pieczonej kaczki podanej z burakami i duszonej wołowiny w sosie własnym. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sposób na lekką, aksamitną jajecznicę. Zamiast tłuszczu użyj popularnego napoju
-
Proste ciasto dwóch składników. Nie potrzebujesz ani maki, ani cukru
Źródło: poprostupycha