Proste ciasto dwóch składników. Nie potrzebujesz ani maki, ani cukru

Macie ochotę na szybkie ciasto? Czekoladowy wypiek z zaledwie dwóch składników, który wam dziś proponujemy, być może przypadnie wam do gustu. Obejdzie się bez mąki i cukru. Skusicie się?
Jeśli przygotowanie ciasta z zaledwie dwóch składników wydaje wam się niewykonalne, polecamy spróbować. Delikatny wypiek zrobiony z mlecznej czekolady i jaj nie wymaga wiele wysiłku, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Bije na głowę sklepowe gotowce.
Przepis na smakowite ciasto z dwóch składników
Składniki:
4 jaja
300 g mlecznej czekolady
esencja waniliowa (opcjonalnie)
Opcjonalne dodatki:
dżem z wiśni lub świeże owoce
cukier puder
Jak zrobić szybkie ciasto z dwóch składników? Będziecie zaskoczeni, jakie to proste
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni Celsjusza. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy ja w misce. Naczynie umieszczamy nad garnkiem z wrzątkiem i topimy słodycz w kąpieli wodnej. Cały czas mieszamy — nie chcemy, by przywarła do dna.
Gdy skończymy, odstawiamy na bok, by nieco ostygła. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka stopniowo dodajemy do przestudzonej czekolady. Po każdej wlanej sztuce, mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy esencję waniliową, jeśli jej używamy.
Na koniec ostrożnie łączymy mus czekoladowo-jajeczny z pianą z białek, po czym całość przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 30 minut. Podajemy po ostudzeniu z dodatkami lub bez. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na szybkie ciasta. Polecamy dwa patenty na smakowity sernik z trzech składników. Być może też skusi was receptura na szarlotkę bez zagniatania ciasta.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Aromatyczne kotlety schabowe. Błyskawicznie znikają z talerzy
Jak zrobić puszysty mus kawowy? 1 czynność ma ogromne znaczenie
Babcia Kazia zdradza, jak zrobić doskonałe knedle ze śliwkami. Sekret tkwi w proporcjach



































