Koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami
pixabay.com

Koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami

Te koreczki crostini z winogronami i z serem brie są prostą przystawką na późne letnie spotkania. Słodkie i klejące, prażone winogrona z kremowym brie na grzankach, posypane świeżym tymiankiem, to naprawdę nieodparte koreczki crostini. Przystawka sporządzona według tego przepisu powinna zaspokoić pierwszy głód co najmniej 4 osób.

Koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami

Te koreczki crostini z winogronami i z serem brie są prostą przystawką na późne letnie spotkania. Słodkie i klejące, prażone winogrona z kremowym brie na grzankach, posypane świeżym tymiankiem, to naprawdę nieodparte koreczki crostini. Przystawka sporządzona według tego przepisu powinna zaspokoić pierwszy głód co najmniej 4 osób.

Kto nie lubi złocistego, chrupkiego, przypieczonego chleba? Crostini to chrupiące kromki pieczywa posmarowane oliwą z oliwek, opiekane do perfekcji w piekarniku lub na grillu. Chrupkość skontrastowana z kremową pastą do smarowania lub dipem będzie podstawą do koreczków z serem brie.

Crostini - podstawa koreczków z serem brie i orzechami

Słowo crostini oznacza po włosku „mały chleb”. Crostini zwykle kojarzy się z przystawkami na przyjęcie i talerzami serów, ale nie trzeba urządzać przyjęcia, żeby cieszyć się tymi małymi grzankami.

Połączenie crostini, jako bazy, serka brie, orzechów i winogron w koreczki daje zniewalający efekt! Możesz również pokroić chleb na mniejsze kawałki i stworzyć kilkuwarstwowe koreczki crostini.

Ser brie do koreczków

Brie to biały, miękki ser dojrzewający, zwykle wytwarzany z mleka krowiego. Ma skórkę białej pleśni, która jest uważana za przysmak. Smak brie jest bogaty, maślany, owocowy i z czasem coraz bardziej ziemisty. Jeśli lubisz wyraziste smaki, zdecyduj się na ser dobrej marki, o krótkiej dacie spożycia - wówczas jego smak będzie bardziej intensywny.

Jak przygotować koreczki crostini z serem brie?

Do przygotowania koreczków niezbędny będzie piekarnik - zarówno winogrona, jak i pieczywo będzie nabierać tam właściwego smaku i tekstury. Upieczone owoce i kromki będą naprzemiennie nadziewane na drewniany patyczek z serem brie i prażonymi orzechami.

Dodatkowe wskazówki

  • Wybierz dobre pieczywo. Bochenek chleba powinien mieć wydłużony, wąski kształt; pasować będzie też bagietka, ciabatta pełnoziarnista.
  • Nie martw się, jeśli Twój chleb jest czerstwy - Twoje crostini będzie równie dobre.
  • Do krojenia chleba najlepiej nadaje się ząbkowany nóż.
  • Aby uzyskać większe crostini z większą ilością miejsca na dodatki, pokrój chleb po przekątnej, lub w przypadku mniejszych przekąsek, pokrój kromki prosto (prostopadle do dłuższej krawędzi).
  • Nie ma potrzeby odwracania grzanek podczas pieczenia.
  • Crostini są gotowe, gdy są złote na wierzchu i wydają głuche brzmienie, gdy je lekko stukniesz.

Przepis na koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami

Składniki:

2 podłużne bochenki chrupiącego chleba pełnoziarnistego pokrojonego w kromki o grubość około 2 cm (lub 2 pełnoziarniste bułki, bagietki, ciabatty)
1 kg czerwonych winogron bez pestek
6 łyżek oliwy
250 g sera typu brie
2 do 4 gałązek świeżego tymianku
Świeżo zmielony pieprz do smaku
Sól do smaku
100 g orzechów włoskich
100 g miodu

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C z blachami w górnej i dolnej częśći piekarnika. Wyłóż dużą blachę do pieczenia z obrzeżem i małą blachę do pieczenia z obrzeżami papierem do pieczenia, aby ułatwić czyszczenie.
Posmaruj lekko oliwą z oliwek z obu stron każdą kromkę pieczywa. Ułóż zgrzanki w jednej warstwie na dużej blasze do pieczenia. Usuń wszystkie łodygi z winogron. Przełóż winogrona na drugą blachę do pieczenia, polej je około 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie dopraw je lekką solą i pieprzem.
Umieść winogrona na górnej półce piekarnika, a pieczywo na dolnej. Ustaw minutnik na 20 minut. Miej oko na grzanki; będą gotowe do wyjęcia z piekarnika, gdy staną się ładne i złociste na wierzchu. Pozostaw winogrona do pieczenia przez pełne 20 minut, a może kilka minut dłużej. Skończ pieczenie, gdy staną się miękkie, a ich skóra będzie lekko pomarszczona.

Przygotuj sos z orzechów włoskich: upraż je na patelni na złoto-brązowy kolor, a następnie wymieszaj z miodem z posiekanym tymiankiem.

Brie pokrój w długie paski o szerokości 0,5 cm, a następnie pokrój je na mniejsze, tak aby pasowały do ​​crostini (pozostaw skórkę, jest jadalna). Na wierzch każdej grzanki nałóż tyle brie, aby z grubsza pokrył powierzchnię, a następnie nałóż sos orzechowo-miodowy, a na koniec dodaj winogrona. Połącz wszystko drewnianym patyczkiem, tworząc elegancki koreczek. Udekoruj listkami świeżego tymianku.

Następny artykuł