Koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami
Koreczki crostini z serem brie, orzechami i winogronami
Te koreczki crostini z winogronami i z serem brie są prostą przystawką na późne letnie spotkania. Słodkie i klejące, prażone winogrona z kremowym brie na grzankach, posypane świeżym tymiankiem, to naprawdę nieodparte koreczki crostini. Przystawka sporządzona według tego przepisu powinna zaspokoić pierwszy głód co najmniej 4 osób.
Kto nie lubi złocistego, chrupkiego, przypieczonego chleba? Crostini to chrupiące kromki pieczywa posmarowane oliwą z oliwek, opiekane do perfekcji w piekarniku lub na grillu. Chrupkość skontrastowana z kremową pastą do smarowania lub dipem będzie podstawą do koreczków z serem brie.
Crostini - podstawa koreczków z serem brie i orzechami
Słowo crostini oznacza po włosku „mały chleb”. Crostini zwykle kojarzy się z przystawkami na przyjęcie i talerzami serów, ale nie trzeba urządzać przyjęcia, żeby cieszyć się tymi małymi grzankami.
Połączenie crostini, jako bazy, serka brie, orzechów i winogron w koreczki daje zniewalający efekt! Możesz również pokroić chleb na mniejsze kawałki i stworzyć kilkuwarstwowe koreczki crostini.
Ser brie do koreczków
Brie to biały, miękki ser dojrzewający, zwykle wytwarzany z mleka krowiego. Ma skórkę białej pleśni, która jest uważana za przysmak. Smak brie jest bogaty, maślany, owocowy i z czasem coraz bardziej ziemisty. Jeśli lubisz wyraziste smaki, zdecyduj się na ser dobrej marki, o krótkiej dacie spożycia - wówczas jego smak będzie bardziej intensywny.
Jak przygotować koreczki crostini z serem brie?
Do przygotowania koreczków niezbędny będzie piekarnik - zarówno winogrona, jak i pieczywo będzie nabierać tam właściwego smaku i tekstury. Upieczone owoce i kromki będą naprzemiennie nadziewane na drewniany patyczek z serem brie i prażonymi orzechami.
Dodatkowe wskazówki
Wybierz dobre pieczywo. Bochenek chleba powinien mieć wydłużony, wąski kształt; pasować będzie też bagietka, ciabatta pełnoziarnista.
Nie martw się, jeśli Twój chleb jest czerstwy - Twoje crostini będzie równie dobre.
Do krojenia chleba najlepiej nadaje się ząbkowany nóż.
Aby uzyskać większe crostini z większą ilością miejsca na dodatki, pokrój chleb po przekątnej, lub w przypadku mniejszych przekąsek, pokrój kromki prosto (prostopadle do dłuższej krawędzi).
Nie ma potrzeby odwracania grzanek podczas pieczenia.
Crostini są gotowe, gdy są złote na wierzchu i wydają głuche brzmienie, gdy je lekko stukniesz.
undefined