Smakosze.pl Produkty Kosmicznie drogi bób na polskich targowiskach
flickr/Tom Karas

Kosmicznie drogi bób na polskich targowiskach

4 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Bób jest prawdziwą witaminową bombą, a jego smak potrafi zawrócić w głowie niejednemu smakoszowi. Nie bez powodu wszak uważa się, że to warzywo jest jednym z symboli wczesnego lata. Jeśli jednak teraz postanowisz wybrać się na jego zakup, możesz się zaskoczyć.

Początek sezonu na warzywa i owoce zawsze wita Polaków wysokimi cenami. W tym roku dodatkowym problemem jest pogoda, która spowodowała, że na początku wiosny było zimno i rośliny nie chciały rosnąć. To przesunęło sezon o dobrych kilka tygodni.

Bób za pół "dniówki"

Minimalna stawka godzina w Polsce wynosi 18,30 zł brutto, a więc 12 zł netto. Bób z kolei kosztuje obecnie od 38 do 42 zł za kilogram. Po wykonaniu prostych obliczeń można stwierdzić, że na kilogram tego pysznego warzywa trzeba przepracować aż 3,5 h przy minimalnej stawce.

Taka cena może odrzucić niejednego fana bobu, w końcu koszt takiej przyjemność zawsze ma jakąś granicę. Na szczęście już niedługo sprzedawcy powinni wystawiać swoje towary za mniejsze pieniądze - wystarczy poczekać, aż na rynku pojawi się większa ilość bobu.

Cena jest jeszcze wysoka, ale jest to dopiero początek sezonu dla tego warzywa - powiedziała dla portalu Sadyogrody.pl Anna Kaszewiak, ekspertka rynku hurtowego Bronisze. Dzisiaj trzeba jednak zagryźć zęby i jeśli przyjdzie ochota, zapłacić sowitą sumę.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został produktom, które w ostatnim czasie zostały wycofane ze sklepów przez GIS.

Źródło: KPS, Getty Images

Tendencja spadkowa innych warzyw

Podobne emocje wywoływała na początku cena fasolki szparagowej, która sprzedawana była nawet za 60 zł za kilogram. Obecnie można kupić ją już za 40 zł, a natrafiając na genialną okazję, cena spada do sumy 32 zł za kilogram.

Porównując do cen zeszłorocznych, wiele warzyw z Polski bardzo podrożało. Ogórki spod osłon krótkie kosztują od 3,20 do 4 zł za kg, co daje aż 22 proc. podwyżkę. Pomidory malinowe z kolei kosztują 3,50-5 zł za kilogram, a więc ich cena wzrosła o 16,5 proc.

Pogoda, szczególnie zimne noce, nie pomagają roślinom nadgonić wiosenne opóźnienia w wegetacji. Przekłada się to na wysokie ceny ubiegłorocznych warzyw. Nadal mało, jak na tę porę roku, jest truskawek - wyjawił PAP ekspert rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy