Eksperci o korzyściach płynących z jedzenia owadów
Egzotyczne larwy chrząszcza już wkrótce mogą stać się hitem naszych kuchni. Chociaż wiele osób wydaje się być przerażonych taką perspektywą, to nie ma się czego obawiać. Eksperci uważają wręcz, że takie produkty wpłyną nam tylko na zdrowie.
Dlaczego warto jeść owady?
W wielu częściach światy owady są prawdziwymi przysmakami. Ich jedzenie jest podobno korzystne nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale również zdrowotne. Powód? Okazuje się, że mogą być one bardzo cennym źródłem białka.
Eksperci z Centrum Medycznego z Maastricht ogłosili, że białko z owadów może być bezpośrednio trawione przez ludzi, a wchłaniane aminokwasy mogą stymulować wzrost mięśni. Oznacza to, że owady mogą być doskonałą alternatywą dla innych źródeł białka.
Udowodniono, że białko pochodzące z owadów jest tak samo cenne dla naszego organizmu, jak to które pochodzi z mięsa drobiowego lub z mleka. Co więcej, taką żywność można produkować bez większych szkód dla środowiska. Czy to oznacza, że na naszych talerzach wkrótce nastąpi prawdziwa rewolucja?
Jakie owady są jadalne?
Kryzys w produkcji mięsa staje się coraz bardziej odczuwalny. Nic dziwnego, że wciąż szuka się produktów, które mogłyby je zastąpić. Produkcja mięsa wiąże się bowiem z bardzo wysokimi kosztami. W dodatku może negatywnie wpływać na stan naszego środowiska.
W tradycji afrykańskiej i azjatyckiej bardzo popularne są choćby smażone owady np. larwy chrząszcza. Do tej pory uchodziły one za miejscową ciekawostkę, teraz mogą stać się one prawdziwym przysmakiem.
Unia Europejska już zdążyła określić owady mianem tzw. "nowej żywności". Co więcej, wcale nie musimy wiedzieć, że właśnie je jemy. Więcej na ten temat przeczytasz w tym artykule.
Czas pokaże, czy spożywanie owadów stanie się chwilową ciekawostką, czy stałym elementem naszego jadłospisu. Trzeba jednak przyznać, że doniesienia o ich walorach zdrowotnych są dość optymistyczne.
Jeśli preferujecie jednak tradycyjną żywność, to polecamy nasze przepisy. Ostatnio może znaleźć u nas sporo pomysłów na sezonowe pyszności m.in. barszcz ze szczawiu oraz chłodnik litewski.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
(https://smakosze.pl/jak-piec-karkowke-w-piekarniku-dm-030621 "Unia Europejska uznała larwy za "nową żywność"")
źródło: newsy gotujmy/ portal spożywczy
undefinedundefined