Smakosze.pl Przepisy Kotlet nad kotlety czyli schabowy z kostką. 1 detal sprawi, że wyjdzie soczysty, jak nigdy
screen z filmu na kanale YouTube Środa Gotuje

Kotlet nad kotlety czyli schabowy z kostką. 1 detal sprawi, że wyjdzie soczysty, jak nigdy

2 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Nie ma lepszego kotleta schabowego, niż schabowy z kostką. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, chociaż wymaga zastosowania pewnego triku. Kucharz przypomina, że rozbite mięso soli się dopiero przed samym panierowaniem i smażeniem. Dzięki temu nie straci nic na soczystości.

Ten kotlet schabowy to prawdziwy hit

Sól znana jest ze swoich właściwości higroskopijnych. Oznacza to, że z łatwością wyciąga wilgoć z powierzchni, na których się znajduje. Nie chcemy, aby kotlet schabowy pozbawiony został zawczasu pysznych soków. Z tego względu solenie należy zostawić na ostatnią chwilę.

Magia prezentowanego kotleta schabowego tkwi w niepozornej kostce. Dzięki niej mięso jest delikatniejsze, a ponadto doskonale trzyma temperaturę. Koniecznie wypróbujecie ten przepis od kucharza z kanału Środa Gotuje na YouTube. Właśnie z niego pochodzi powyższe zdjęcie. Gwarantujemy, że wrócicie do niego jeszcze nie raz.

Zapomnij o piekarniku. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najdelikatniejszy sernik

Przepis na najlepszego kotleta schabowego z kością

Składniki:

  • 4-5 kotletów schabowych z kością
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • smalec do smażenia

Soczysty kotlet schabowy z kostką krok po kroku

Mięso na kotlety schabowe rozbij za pomocą tłuczka . Zwróć uwagę, by rozbić schab również w miejscu jego styku z kością. Gotowe kotlety odkładaj na bok .

Na patelnię wyłóż solidną porcję smalcu . W czasie, kiedy tłuszcz będzie się nagrzewał przypraw każdego kotleta schabowego za pomocą soli i pieprzu . Wklep przyprawy w mięso i opanieruj schab w rozkłóconym jajku i bułce tartej . Panierkę dociśnij dłonią.

Każdego z kotletów schabowy kładź na rozgrzany tłuszcz . Smaż na złocisty kolor z obu stron. Delikatnie dociśnij podczas smażenia mięso przylegające do kości . Dzięki temu będziesz mieć pewność, że całość usmaży się równomiernie .

Kotlety schabowe smaż partiami, aż do wykorzystania całej ilości mięsa . W razie potrzeby uzupełniaj ilość tłuszczu na patelni . Usmażonego kotleta schabowego podawaj z gotowanymi ziemniakami i wybraną surówką . Najlepiej smakują od razu po przyrządzeniu.

Gessler przygotowuje kotlety z podwójnej ilości mięsa . Pożywny obiad zrobisz dzięki pomysłowej i pysznej marynacie do mięsa .

schabowe z kością.png
Canva / shubin42

Źródło: YouTube /Środa Gotuje

Jajeczne koszyczki Marioli to wielkanocny hit. Zdobią i smakują jak mało co
Mało kto zdaje sobie sprawę, jak zdrowy jest ten owoc. Powinniśmy sięgać po niego znacznie częściej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy