Jajeczne koszyczki Marioli to wielkanocny hit. Zdobią i smakują jak mało co
Jajeczne koszyczki będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Smaczny faszerowany rarytas z dodatkiem dekoracji ze szczypiorku nie jest trudny w wykonaniu, a nadzienie zachwyci smakiem nawet wybrednych. Spróbujecie?
Przepis na wyborne jajeczne koszyczki
Nietypowy sposób podania wielkanocnych jajek spodoba się waszym bliskim. Zobaczcie tylko, jak efektownie wyglądają na zdjęciu ilustrującym nasz artykuł. Pochodzi ono z kanału Kuchnia Marioli na YouTube i zdecydowanie zachęca do jedzenia.
Składniki:
- 8 dużych jaj
- około 100 g majonezu
- 7 rzodkiewek
- 2-3 plastry szynki
- 1 duży pęczek szczypiorku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić jajeczne koszyczki? Efektowne danie zajmie dosłownie chwilę
Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Jajka wkładamy do zimnej wody i podgrzewamy, aż zawrze. Od tego momentu odmierzamy 8 minut. Po tym czasie odlewamy gorącą wodę i wlewamy do garnka zimną, aby zakończyć przyrządzanie jaj. Szybko ją zmieniamy i studzimy produkt.
Po obraniu jajka przekrawamy na połówki i umieszczamy żółtka w misce. Dodajemy do nich umytą i posiekaną rzodkiewkę, pokrojoną w niewielką kostkę szynkę, majonez i trochę posiekanego szczypiorku (mniej więcej całej 1/3 porcji). Doprawiamy pieprzem i solą.
Połówki jaja smarujemy odrobiną jajecznego sosu i zatapiamy je w szczypiorku — chcemy, aby się przykleił i ozdobił brzeg. Wnętrze po żółtku wypełniamy farszem. Na koniec z niepociętych szczypiorków formujemy uchwyty do jajecznych koszyczków. Układamy je na talerzu.
Jak podać jajeczne koszyczki?
Przysmak warto przyozdobić dodatkową zdrową zieleniną np. rzeżuchą, koperkiem czy natką pietruszki. Warto zjeść go w towarzystwie świeżego, razowego chleba, który podkreśli smak farszu i sprawi, że nasycimy się na długo.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne jajka. Szczególnie polecamy wersję z farszem z pieczarek. Być może skusi was też prosta i wyrazista w smaku odsłona z dodatkiem chrzanu.