Smakosze.pl

Canva / 12MN ; Instagram @magdagessler_official

Gessler opracowała niezwykłą recepturę na kotlety schabowe. Warto znać ten patent

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Polacy uwielbiają kotlety schabowe. A gdyby tak ich smak i aromat dało się pomnożyć dwukrotnie? Na taki genialny pomysł wpadła znana restauratorka Magda Gessler. Jej wersja kotletów zaspokoi każdy, nawet największy apetyt.

Podwójne kotlety schabowe Magdy Gessler

Kotlety schabowe według Magdy Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, robione są z podwójnej porcji mięsa. Schab rozbija się cieniutko, naciera cebulą a następnie przykrywa drugim kawałkiem mięsa. Dzięki takiemu działaniu potrawa jest niezwykle aromatyczna, a przy tym sycąca. Koniecznie wypróbujecie ten patent przy najbliższym obiedzie.

Intensywnie czekoladowe ciasto

Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkowe kotlety schabowe autorstwa Magdy Gessler

Składniki:
  • 8 cienkich kotletów schabowych
  • mleko
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2 czubate łyżki masła klarowanego
  • olej rzepakowy
  • majeranek
  • granulowany czosnek
  • sól i pieprz

Jak zrobić pyszne podwójne kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie na cienkie plastry. Ułóż je jeden na drugim w niewielkiej misce i zalej mlekiem. Płyn powinien dokładnie zakrywać całą porcję mięsa. Kotlety schabowe przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Po upływie tego czasu wyjmij schab z mleka i osusz go na ręczniku papierowym. Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Kotlety natrzyj z obu stron solą i pieprzem, a dodatkowo z jednej strony także granulowanym czosnkiem i roztartym majerankiem

Po tej samej stronie, co czosnek i majeranek, na 4 sztukach schabu rozprowadź warstwę startej cebuli. Następnie przykryj je 4 pozostałymi porcjami mięsa. Dociśnij kotlety schabowe tak, aby poszczególne warstwy połączyły się ze sobą.

Każdego kotleta schabowego opanieruj najpierw w mące, a następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety powinny być apetycznie zarumienione z obu stron. Potrawę podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Razem z nami odkryj tajemnicę idealnie miękkich kotletów schabowych . Klasyczne danie warto czasem zamienić na aromatyczny, orientalny odpowiednik .

podwójny kotlet schabowy.png
Canva / voltan1

Źródło: smakinatalerzu

Surówka z kapusty pekińskiej

Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ
Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy?

Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Ceny dań zaskakują

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >