Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler opracowała niezwykłą recepturę na kotlety schabowe. Warto znać ten patent
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 18.03.2023 22:40

Gessler opracowała niezwykłą recepturę na kotlety schabowe. Warto znać ten patent

podwójne kotlety schabowe Magdy Gessler
Canva / 12MN ; Instagram @magdagessler_official

Polacy uwielbiają kotlety schabowe. A gdyby tak ich smak i aromat dało się pomnożyć dwukrotnie? Na taki genialny pomysł wpadła znana restauratorka Magda Gessler. Jej wersja kotletów zaspokoi każdy, nawet największy apetyt.

Podwójne kotlety schabowe Magdy Gessler

Kotlety schabowe według Magdy Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, robione są z podwójnej porcji mięsa. Schab rozbija się cieniutko, naciera cebulą a następnie przykrywa drugim kawałkiem mięsa. Dzięki takiemu działaniu potrawa jest niezwykle aromatyczna, a przy tym sycąca. Koniecznie wypróbujecie ten patent przy najbliższym obiedzie.

Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje

Przepis na wyjątkowe kotlety schabowe autorstwa Magdy Gessler

Składniki:

  • 8 cienkich kotletów schabowych
  • mleko
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2 czubate łyżki masła klarowanego
  • olej rzepakowy
  • majeranek
  • granulowany czosnek
  • sól i pieprz

Jak zrobić pyszne podwójne kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie na cienkie plastry. Ułóż je jeden na drugim w niewielkiej misce i zalej mlekiem. Płyn powinien dokładnie zakrywać całą porcję mięsa. Kotlety schabowe przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Po upływie tego czasu wyjmij schab z mleka i osusz go na ręczniku papierowym. Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Kotlety natrzyj z obu stron solą i pieprzem, a dodatkowo z jednej strony także granulowanym czosnkiem i roztartym majerankiem

Po tej samej stronie, co czosnek i majeranek, na 4 sztukach schabu rozprowadź warstwę startej cebuli. Następnie przykryj je 4 pozostałymi porcjami mięsa. Dociśnij kotlety schabowe tak, aby poszczególne warstwy połączyły się ze sobą.

Każdego kotleta schabowego opanieruj najpierw w mące, a następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety powinny być apetycznie zarumienione z obu stron. Potrawę podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Razem z nami odkryj tajemnicę idealnie miękkich kotletów schabowych. Klasyczne danie warto czasem zamienić na aromatyczny, orientalny odpowiednik.

podwójny kotlet schabowy.png
Canva / voltan1

Źródło: smakinatalerzu