Smakosze.pl

Canva / 12MN ; Instagram @magdagessler_official

Gessler opracowała niezwykłą recepturę na kotlety schabowe. Warto znać ten patent

18 Marca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Polacy uwielbiają kotlety schabowe. A gdyby tak ich smak i aromat dało się pomnożyć dwukrotnie? Na taki genialny pomysł wpadła znana restauratorka Magda Gessler. Jej wersja kotletów zaspokoi każdy, nawet największy apetyt.

Podwójne kotlety schabowe Magdy Gessler

Kotlety schabowe według Magdy Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu z portalu Instagram, robione są z podwójnej porcji mięsa. Schab rozbija się cieniutko, naciera cebulą a następnie przykrywa drugim kawałkiem mięsa. Dzięki takiemu działaniu potrawa jest niezwykle aromatyczna, a przy tym sycąca. Koniecznie wypróbujecie ten patent przy najbliższym obiedzie.

Intensywnie czekoladowe ciasto

Maryla Rodowicz jest królową ciasta czekoladowego. Niewiarygodne, co do niego dodaje

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyjątkowe kotlety schabowe autorstwa Magdy Gessler

Składniki:
  • 8 cienkich kotletów schabowych
  • mleko
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • 2 czubate łyżki masła klarowanego
  • olej rzepakowy
  • majeranek
  • granulowany czosnek
  • sól i pieprz

Jak zrobić pyszne podwójne kotlety schabowe?

Mięso na kotlety schabowe rozbij równomiernie na cienkie plastry. Ułóż je jeden na drugim w niewielkiej misce i zalej mlekiem. Płyn powinien dokładnie zakrywać całą porcję mięsa. Kotlety schabowe przykryj i odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Po upływie tego czasu wyjmij schab z mleka i osusz go na ręczniku papierowym. Cebulę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Kotlety natrzyj z obu stron solą i pieprzem, a dodatkowo z jednej strony także granulowanym czosnkiem i roztartym majerankiem

Po tej samej stronie, co czosnek i majeranek, na 4 sztukach schabu rozprowadź warstwę startej cebuli. Następnie przykryj je 4 pozostałymi porcjami mięsa. Dociśnij kotlety schabowe tak, aby poszczególne warstwy połączyły się ze sobą.

Każdego kotleta schabowego opanieruj najpierw w mące, a następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Kotlety powinny być apetycznie zarumienione z obu stron. Potrawę podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Razem z nami odkryj tajemnicę idealnie miękkich kotletów schabowych . Klasyczne danie warto czasem zamienić na aromatyczny, orientalny odpowiednik .

podwójny kotlet schabowy.png
Canva / voltan1

Źródło: smakinatalerzu

Surówka z kapusty pekińskiej

Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ
Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy?

Ile kosztuje obiad w restauracji Karola Okrasy? Ceny dań zaskakują

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Aromatyczna jajecznica po turecku jest lepsza niż tradycyjna. Wszystko przez 1 dodatek
Czytaj więcej >

Przepisy

Gessler robi świąteczne galaretki inaczej niż wszyscy. Ten składnik jest najważniejszy
Czytaj więcej >

Przepisy

Najprostsza surówka z cykorii. 2 dodatki i wyjdzie lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o pieczonych ziemniakach. Talarki są jeszcze prostsze i smaczniejsze
Czytaj więcej >

Przepisy

Kucharka pokazała przepis na ciasto na pierogi. Te proporcje są najlepsze
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]