Smakosze.pl Przepisy Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis
canva/fotek, screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Najdoskonalszy kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka. Kucharz pokazał wyjątkowy przepis

2 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kotlet schabowy Tomasz Strzelczyka to świetna alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Przygotowane z dwóch rodzajów mięsa i smażone na specjalnie przygotowanym tłuszczu są soczyste i rozpływają się w ustach.

Klasyczne kotlety schabowe są doskonałym pomysłem na rodzinny obiad. Niekiedy jednak wychodzą twarde lub bardzo suche. Tomasz Strzelczyk znalazł jednak sposób na kotlety schabowe, które wychodzą za każdym razem.

Kotlety schabowe przepisu Tomasza Strzelczyka są soczyste, bardzo aromatyczne i smakują inaczej niż wszystkie. Sekretem jest połączenie dwóch rodzajów mięsa- schabu i karkówki. Dzięki karkówce kotlety są niezwykle soczyste i smakują lepiej od tradycyjnych kotletów.

Kotlet schabowy doprawmy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, który idealnie pasuje do wieprzowiny. Bardzo ważnym elementem jest również smażenie- kotlety smażmy na rozgrzanym smalcu. Wcześniej jednak podsmażmy na nim kilka ząbków czosnku, które dodają aromatu.

Przepis na kotlet schabowy Tomasza Strzelczyka

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 4 kawałki karkówki wieprzowej (każdy o grubości ok. 2 cm)

  • szczypta suszonego majeranku

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • 3 jajka

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

  • 3 duże ząbki czosnku

Jak zrobić kotlet schabowy z karkówką?

Karkówkę i schab umyj, oczyść, osusz. Każdy kawałek mięsa oprósz solą, pieprzem. Karkówkę oprósz delikatnie majerankiem suszonym. Na karkówkę połóż kawałek schabu i całość rozbij mocno tłuczkiem do mięsa, żeby powstały cienkie kotlety. Jajka wbij na głęboki talerz, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, wymieszaj.

Kotlety obtocz kolejno w mące, rozmąconych jajkach, bułce tartej. Na patelni rozgrzej sporą ilość smalcu, dodaj całe, ale lekko rozgniecione ząbki czosnku i smaż, aż czosnek zacznie pachnieć, następnie wyjmij go z patelni.

Kotlety schabowe smaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, następnie przełóż na chwilę na ręcznik papierowy , żeby kotlety oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.

Kotlety schabowe smakują wyśmienicie podane z gotowanymi ziemniakami z koperkiem, szczypiorkiem lub pietruszką. Podaj do nich również szparagi, ogórki kiszone , kapustę na ciepło kminkiem lub lekką surówkę z sezonowych warzyw, smacznego.

Kotlet schabowy z ziemniakami i szparagami
canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy