Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kotlet z buraka - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.11.2021 01:00

Kotlet z buraka - przepis krok po kroku

Kotlet z buraka
canva/fokusgood

Kotlet z buraka to doskonały pomysł na proste i wyjątkowo smaczne danie wegańskie. Pieczone kotlety z buraka, kaszy jaglanej i warzyw są zdrowe, lekkie, a natka pietruszki i prażone pestki dyni nadają im doskonałego smaku. Poznaj przepis na bezmięsny obiad i doskonały dodatek do wegańskich burgerów, czyli kotlety z buraka.

Kotlety z buraka piekę zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na zdrowy, lekki, ale i sycący obiad, lunch lub kolację. Pieczone buraki mają genialny smak, a kotlety z dodatkiem warzyw, świeżej natki pietruszki i pestki dyni wprost rozpływają się w ustach. Kotlety są lekkostrawne i małokaloryczne, dzięki czemu możesz je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia.

Kotlet z buraków sprawdzi się zarówno jak samodzielna przekąska na ciepło, jak i bezmięsny obiad z dużą ilością warzyw lub ulubionej surówki. Z kotletów z buraków przygotujesz również burgery wegańskie, które posmakują nawet największemu miłośnikowi mięsa.

Tu poznasz przepis na wegetariańską sałatkę z pieczonym burakiem i serem feta, doskonałą na lunch i kolację.

Przepis na kotlety z buraka

Składniki na 10-12 sztuk:

  • 3 duże buraki

  • szklanka kaszy gryczanej białej

  • marchewka

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 2 łyżki nasion dyni

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • łyżka soku z cytryny

  • pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej

  • sól, pieprz

  • olej roślinny

Jak zrobić kotlety z buraka?

Nastaw piekarnik na 180 stopni C z opcją pieczenia góra-dół. Buraki umyj, pokrój w kostkę, skrop olejem i wstaw do piekarnika na 30 minut, następnie ostudź.

Ugotuj kaszę, przepłucz zimną wodą i ostudź, marchewkę, cebulę i czosnek zetrzyj na tarce. Posiekaj pietruszkę i upraż na suchej patelni pestki dyni.

Ostudzone buraki przepuść przez maszynkę do mięsa, przełóż do większej miski, dodaj kaszę, warzywa, sól, pieprz, pestki dyni, mąkę, paprykę mieloną i sok z cytryny. Masę dokładnie wyrób ręcznie i uformuj kotlety.

Kotlety wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut. Po 15 minutach obróć kotlety na drugą stronę. Piecz w temperaturze 180 stopni z opcją góra-dół.

Burger z kotletem z buraka

Tagi: Obiad Dieta Danie