Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem i fetą?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.09.2021 02:00

Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem i fetą?

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą
canva/DronG

Sałatka z pieczonym burakiem i fetą jest jedną z moich ulubionych sałatek. Doskonała na lunch i kolację, lekka, bardzo pożywna i smaczna. Rukola z burakiem i fetą świetnie komponuje się w towarzystwie orzechów włoskich, pestek dyni i słonecznika. Całość skropiona jest aksamitnym, wyrazistym sosem winegret. Sprawdź, jak przygotować rewelacyjną sałatkę z pieczonego buraka i fety.

W okresie jesienno-zimowym powinniśmy zwracać szczególną uwagę na swój stan zdrowia i uzupełniać niezbędne witaminy i minerały, najlepiej za pomocą diety. Sałatka z pieczonym burakiem z fetą, orzechami i pestkami to bomba witaminowa, która wzmocni Twój organizm oraz poprawi samopoczucie. Jest niezwykle zdrowa i pyszna.

Pieczone buraki są przede wszystkim źródłem żelaza, polecane są więc osobom osłabionym i cierpiącym na anemię. W burakach znajduje się również wiele witamin oraz związków zmniejszających cholesterol oraz o działaniu detoksykującym. Orzechy i pestki natomiast są bogate w potas, magnez oraz witaminy z grupy B, odpowiadające między innymi za pamięć, koncentrację oraz prawidłowe przewodnictwo neurologiczne.

Przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i fetą

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie buraki

  • 2 garście rukoli

  • pół opakowania sera feta

  • łyżka pestek dyni lub słonecznika

  • łyżka orzechów włoskich

Składniki na sos winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • łyżka miodu

  • łyżka soku z cytryny

  • łyżeczka musztardy

  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z pieczonym burakiem i fetą?

Na początku nagrzej piekarnik do 190-200 stopni C. Buraki dokładnie umyj, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz godziny do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie odstaw do przestygnięcia, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej pestki słonecznika lub dyni (pestki możesz również zmieszać). Praż do momentu, w którym wytrąci się delikatny olej, pestki nabiorą złocistego koloru i zaczną intensywnie pachnieć, przesyp je do miseczki.

Następnie przygotuj sos winegret: wszystkie składniki przelej do małego słoiczka, zakręć i energicznie wstrząśnij kilka razy, aż otrzymasz jednolity, gładki sos.

Na każdy talerz nałóż kolejno rukolę, buraka, pokrojoną w kostkę fetę, następnie posyp orzechami, pestkami i całość polej sosem.

Smacznego.

Tagi: Sałatka Dieta