Kotlety jajeczne niegdyś królowały na polskich stołach. Zapomniane danie zrobisz w kilka chwil
Szybkie kotlety jajeczne będą idealnym pomysłem na obiad. Jeśli macie pod ręką ugotowane na twardo ich przygotowanie będzie niemalże ekspresowe. Jarskie danie z pewnością spodoba się waszym bliskim. Koniecznie spróbujcie.
Jeśli zastanawiacie się co zrobić na obiad, a macie w lodówce jajka, spróbujcie tego, dawniej dobrze znanego rarytasu. Kotlety z jaj są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych i spodobają się nie tylko wegetarianom. Będziecie zaskoczeni tym wspaniałym smakiem.
Przepis na szybkie kotlety jajeczne
Składniki:
-
5 jaj ugotowanych na twardo
-
1 jajo surowe
-
1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny
-
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
bułka tarta do obtoczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie szybkich kotletów jajecznych:
Ugotowane jajka pozbawiamy skorupek i rozdrabniamy przy pomocy widelca lub tarki do jarzyn. Umieszczamy je w misce wraz z jajem surowym, bułką tartą i natką pietruszki. Dodajemy także szczypiorek, jeśli go używamy.
Składniki dokładnie mieszamy i formujemy z nich owalne, lekko spłaszczone kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy na talerzu. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Dzięki temu trikowi łatwiej będzie je usmażyć. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i podgrzewamy danie po około 3 minuty z każdej strony. Gotowe kotleciki osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
Szybkie kotlety jajeczne doskonale smakują z różnymi surówkami i purée ziemniaczanym. Można je też podać z sosem musztardowym i prostą sałatką z rukoli fety oraz pomidorków polaną sosem winegret. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na dania roślinne. Ten artykuł zdradza tajniki przyrządzania flaczków na bazie boczniaków . Z tego natomiast dowiecie się jak przyrządzić sycącą i pełną aromatu zupę pomidorową z czerwoną soczewicą .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzona metoda na gotowanie jajek na twardo. Zawsze się udaje, skorupka nigdy nie pęka
-
Niebywałe co Strzelczyk dodaje do omleta z 4 jaj. Składniki odbierają mowę, są tak pyszne
Źródło: kwestiasmaku