Przepis Anny Lewandowskiej na kotlety mielone
Kotlety mielone to prawdziwa klasyka kuchni polskiej, po którą chętnie sięgamy. Tradycyjne kotlety nie należą ani do dań lekkich, ani dietetycznych , a jedynym warzywem, jakie w środku znajdziemy, jest cebula.
Anna Lewandowska zaproponowała niemałą rewolucję i przedstawiła przepis na kotlety mielone z dodatkiem zdrowego buraka . Prozdrowotne działanie buraków jest doskonale znane wielu z nas, specjaliści polecają zwłaszcza sok z buraka.
Kotlety mielone w nowym wydaniu
Może się wydawać, że przepis od Ani Lewandowskiej będzie drogi i skomplikowany. Jednak zdrowe posiłki wcale takie być nie muszą. Kotlety mielone z burakiem składają się zaledwie z 4 prostych składników, a ich przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut.
Bardzo korzystną zmianą w tej recepturze jest użycie mięsa z indyka, zamiast wieprzowego . Indyk jest zdecydowanie chudszy i zdrowszy, a dietetycy polecają jego regularne spożywanie.
Przepis na kotlety mielone z burakiem
Potrzebujesz:
-
400 gram mielonego mięsa z indyka
-
200 gram ugotowanych buraków - można kupić gotowe
-
łyżka oliwy
-
przyprawy: kurkuma, majeranek, sól oraz pieprz
W misce umieszczamy mięso, starte wcześniej na tarce buraki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Jeśli nie chcemy pobrudzić rąk, najlepiej użyć w tym celu plastikowej łopatki , bowiem drewniana też może zafarbować.
Z masy mięsnej formujemy kotleciki ulubionej wielkości. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy kotleciki. Patelnię zakrywamy i smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony, aż staną się przyjemnie złociste.
Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki z wody i mizeria. Jeśli chcemy przygotować odchudzoną wersję mizerii, zamiast śmietany możemy dodać lekki jogurt naturalny. Apetyczne zdjęcie kotlecików z artykułu pochodzi z kanału Anka Gotuje dostępnego na platformie Youtube.
Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, tu znajdziesz genialny i błyskawiczny przepis na obiad za kilka złotych. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródła: hpba