Przepis na prozdrowotny napój z buraka i cytryny
Buraki można przygotować na rozmaite sposoby. Jedną z najpopularniejszych propozycji podania jest sok. Każdy, kto chce dbać o swoje zdrowie, powinien wiedzieć o tym, że tego typu napój może być jeszcze bogatszy w cenne składniki odżywcze.
Z czym zmieszać buraki?
Pyszne buraki wielokrotnie wywoływały u nas zachwyt. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyborny barszcz. Dziś przyjrzymy się bliżej sokowi z tych wyśmienitych bulw. Okazuje się, że jeden niepozorny dodatek znacząco wpływa na pożywność i smak.
Buraki w formie soku dobrze komponują się z cytryną. Kwaśne nuty sprawiają, że napój jest bardziej orzeźwiający i cechuje się bardziej interesującym smakiem. Z pewnością nie pogardzą nim nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy.
Sam smak to nie wszystko. Buraki i cytryna uzupełniają się swoimi właściwościami. Niepozorna mieszanka jest jednym z tych produktów, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu. Zgodnie z informacjami zawartymi na portalu Interia Kobieta, sok pomaga w walce z niedokrwistością, wspomaga odporność, obniża ciśnienie krwi oraz dostarcza nam kwas foliowy.
Zarówno buraki, jak i cytryny słyną z zawartości ważnych składników odżywczych. Obok takiego bogactwa nie sposób przejść obojętnie. Spora dawka witamin i minerałów jest w zasięgu ręki. Wystarczy wymieszać soki z obu roślin.
Co skrywają w sobie buraki i cytryna?
Buraki są dobrym źródłem żelaza. Pierwiastek ten przyswaja się o wiele łatwiej w towarzystwie witaminy C, którą możemy znaleźć w cytrynie. Mając to na uwadze, połączenie obu smakołyków wydaje się dobrym pomysłem i w istocie tak jest. Jednak wielkie zmiany należy wprowadzać powoli.
Portal Interia Kobieta ostrzega, że nadmierna ilość żelaza może przyczynić się do uczucia zmęczenia, osłabienia oraz problemów gastrycznych. W związku z tym buraki z cytryną serwujmy sobie najpierw w mniejszych dawkach.
Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, oprócz żelaza buraki zawierają tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, witaminę B6, witaminę A, wapń, fosfor oraz potas. Z kolei cytryna w swoim wnętrzu skrywa cynk, witaminę B1 i błonnik.
Oczywiście buraki i cytrynę możemy serwować sobie również w innej formie niż wspomniany powyżej sok. Na ich bazie możemy zrobić, chociażby pastę kanapkową. Przepis na taki specjał przedstawialiśmy już wcześniej. Oczywiście pamiętajmy, że jeden dodatek nie sprawi, że inne złe nawyki żywieniowe nie będą miały znaczenia. Pamiętajmy, że w tego typu kwestiach najlepiej radzić się specjalistów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Plama z oleju na ulubionym ubraniu? Spokojnie, rozwiązaniem jest 1 kuchenny produkt
Skończyłeś 30 lat? Kilka produktów lepiej na dobre wykluczyć z diety
Wrzucasz makaron na wrzątek i zmniejszasz ogień? Dlatego wyjdzie niesmaczny
Źródła: Interia Kobieta; Poradnik Zdrowie