Smakosze.pl

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Posmakuj Polski

Jednogarnkowy obiad za kilka złotych dla całej rodziny

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Obiad jednogarnkowy może być smaczniejszy, niż mogłoby się wydawać. Każdy, kto lubi dobrze zjeść, nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu, powinien wypróbować niezawodny przepis. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.  

Wyśmienity obiad jednogarnkowy, który zrobisz w 20 minut

Obiad jednogarnkowy kojarzy nam się z prostym posiłkiem. Przeważnie musimy wszystkie składniki ugotować w jednym naczyniu. Takiemu zadaniu podoła każdy, nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności.

Niektóre potrawy można zaklasyfikować jako obiad jednogarnkowy. Przykładem jest, chociażby zupa gulaszowa. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Magdy Gessler . Dziś postawimy na tanie i pyszne danie.

Obiad jednogarnkowy można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. W tym wypadku wykorzystamy kiełbasę, wędzony boczek, ziemniaki i fasolę. W co dokładnie musimy się zaopatrzyć?

  • 2 kiełbasy

  • 15 g wędzonego boczku

  • cebula

  • 4 ziemniaki

  • marchewka

  • puszka białej fasoli

  • 120 ml wody

  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • ostra papryka

  • natka pietruszki

Obiad jednogarnkowy jest prosty w przygotowaniu

Na początku kiełbasę i boczek kroimy na kawałki i podsmażamy. Wytopi się z nich tłuszcz, więc nie ma potrzeby dodawania oleju. Mięsa wzbogacamy o posiekaną cebulę. Warzywo musi się zeszklić. Wszystko wzbogacamy o pokrojone ziemniaki.

Po minucie dodajemy marchewkę i całość zalewamy wodą. Obiad jednogarnkowy dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę. Pamiętajmy o odcedzeniu jej z zalewy. Składniki mieszamy i jeszcze trochę gotujemy.

Kiedy warzywa już zmiękną, dodajemy przyprawy. Obiad jednogarnkowy najlepiej serwować z posiekaną natką pietruszki. Domownicy nie będą mogli się oprzeć. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Posmakuj Polski. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie użyte powyżej.

Obiad jednogarnkowy w tym wydaniu możemy dowolnie urozmaicić. Jeżeli nie chcemy jeść mięsa, wówczas możemy je zastąpić grzybami, wędzonym tofu lub roślinnym odpowiednikiem mielonego. Możemy również postawić na dodatki w postaci papryki. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe kluski śląskie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Blog z apetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wachowicz wlewa go do rosołu zamiast maggi. Wychodzi niesamowite aromatyczny
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie dodaję do uszek suszonych grzybów. Wybieram smaczniejszy i tańszy produkt
Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sernik zrobisz bez grama sera. Zastąpisz go produktem, który na pewno masz w kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o frytkach. Ziemniaki pieczone w szwedzkim stylu biją je na głowę
Czytaj więcej >

Przepisy

O tej zupie pisał sam Mickiewicz, dziś budzi skrajne emocje. Nie ma bardziej kontrowersyjnego dania w polskiej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Rodzina co roku na Święta prosi mnie o tę sałatkę. Bije na głowę jarzynową i gyros
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Dzisiaj podałam taki obiad. Nagle przy stole w moją stronę poleciał jeden komentarz
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

W bardzo starej książce znalazłam kultowy przepis na naleśniki z serem. Mistrzowskie wskazówki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Mało kto gotuje rosół tak, jak ja. Mam swoje sposoby
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy odwiedzam mamę często podaje mi tę zupę. Jest pyszna, zdrowa i sycąca
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

W grudniu sypię do naleśników tę przyprawę. Smakują lepiej niż w restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Bosacka z ryby po grecku robi wykwintną zupę. Nikt nie zgadnie, co do niej wlewa
Czytaj więcej >