Obiad jednogarnkowy w przepysznej odsłonie
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Posmakuj Polski

Jednogarnkowy obiad za kilka złotych dla całej rodziny

Obiad jednogarnkowy jest dobrą propozycją dla wszystkich smakoszy, którzy szybko i niedrogo chcą przygotować pyszne danie. W tym wypadku postawimy na kiełbasę, boczek, ziemniaki i fasolę. Prośby o dokładkę są praktycznie pewne.

Obiad jednogarnkowy może być smaczniejszy, niż mogłoby się wydawać. Każdy, kto lubi dobrze zjeść, nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu, powinien wypróbować niezawodny przepis. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.

Wyśmienity obiad jednogarnkowy, który zrobisz w 20 minut

Obiad jednogarnkowy kojarzy nam się z prostym posiłkiem. Przeważnie musimy wszystkie składniki ugotować w jednym naczyniu. Takiemu zadaniu podoła każdy, nawet osoby, które stronią od kulinarnych aktywności.

Niektóre potrawy można zaklasyfikować jako obiad jednogarnkowy. Przykładem jest, chociażby zupa gulaszowa. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis od Magdy Gessler. Dziś postawimy na tanie i pyszne danie.

Obiad jednogarnkowy można przygotować na rozmaite sposoby. Przeważnie ogranicza nas wyłącznie własna inwencja. W tym wypadku wykorzystamy kiełbasę, wędzony boczek, ziemniaki i fasolę. W co dokładnie musimy się zaopatrzyć?

Menu na Środę Popielcową, najlepsze przepisyMenu na Środę Popielcową, najlepsze przepisyCzytaj dalej
  • 2 kiełbasy
  • 15 g wędzonego boczku
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • marchewka
  • puszka białej fasoli
  • 120 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • ostra papryka
  • natka pietruszki

Obiad jednogarnkowy jest prosty w przygotowaniu

Na początku kiełbasę i boczek kroimy na kawałki i podsmażamy. Wytopi się z nich tłuszcz, więc nie ma potrzeby dodawania oleju. Mięsa wzbogacamy o posiekaną cebulę. Warzywo musi się zeszklić. Wszystko wzbogacamy o pokrojone ziemniaki.

Po minucie dodajemy marchewkę i całość zalewamy wodą. Obiad jednogarnkowy dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę. Pamiętajmy o odcedzeniu jej z zalewy. Składniki mieszamy i jeszcze trochę gotujemy.

Kiedy warzywa już zmiękną, dodajemy przyprawy. Obiad jednogarnkowy najlepiej serwować z posiekaną natką pietruszki. Domownicy nie będą mogli się oprzeć. Podobny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Posmakuj Polski. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie użyte powyżej.

Obiad jednogarnkowy w tym wydaniu możemy dowolnie urozmaicić. Jeżeli nie chcemy jeść mięsa, wówczas możemy je zastąpić grzybami, wędzonym tofu lub roślinnym odpowiednikiem mielonego. Możemy również postawić na dodatki w postaci papryki. Warto również sięgnąć po przepis na kultowe kluski śląskie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Blog z apetytem

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł