Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone robię inaczej, niż wszyscy. Przepis mam z zeszytu babci
Fot. Shutter/Alfredo Hernandez Rios

Kotlety mielone robię inaczej, niż wszyscy. Przepis mam z zeszytu babci

5 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Znudziły ci się klasyczne kotlety mielone? Wypróbuj przepis babci i przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Sposób przygotowania oraz smak dania przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kotlety są tak pyszne, że będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób. Czytaj dalej, a dowiesz się, czym różnią się one od tych tradycyjnych.

Kotlety mielone babci inne niż tradycyjne

Na hasło kotlety każdy reaguje entuzjastycznie. Polacy, co tu kryć, nie tylko uwielbiają to danie, ale też przygotowują je najlepiej na świecie. Szczególnie jeżeli są to kotlety mielone , które cenimy nie tylko za smak, ale też za delikatny środek i chrupiący wierzch.

Okazuje się, że można przygotować je zupełnie inaczej. Sprawdzona receptura babci gwarantuje jeszcze lepszy smak. Wszystko dlatego, że są to kotlety mielone z piekarnika. Koniecznie zapoznaj się z nią w dalszej części artykułu, a  będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.

mielenie mięsa.jpg
Fot. Canva/Liriya
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkach

Kotlety mielone z musztardą i kilkoma dodatkami

Kotlety mielone z piekarnika swoją doskonałość zawdzięczają nie tylko odmiennemu sposobowi przygotowania, ale też użytym składnikom. Oprócz produktów, których zazwyczaj używa się do przygotowania masy na kotlety, potrzebna jest także musztarda. Nada całości delikatnej ostrości, a przez to wybornego smaku. Niezbędne produkty wraz z ich proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej z łopatki wieprzowej
  • cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • płaska łyżeczka soli
  • pieprz
  • bułka tarta
  • masło

Przepis na kotlety mielone z piekarnika

Bułkę namocz w mleku, a następnie do dużej miski przełóż mięso. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij ją na maśle i dodaj do mięsa. Wbij jajko i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbek czosnku oraz namoczoną bułkę. Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj musztardę.

Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Formuj z niej kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kotlety mielone. Na każdym kotlecie połóż niewielki plasterek masła.

Kotlety mielone piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Następnie obróć je i dopiekaj kolejne 20-25 minut, aż uzyskają brązową skórkę. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami, a obiad wyjdzie doskonały.

kotlety mie.jpg
Fot. Canva/iaroshenko
Strzelczyk ugotował zupę, po której drugie danie nie jest potrzebne. W sam raz na jesienne chłody
Tych grzybów nigdy nie susz, stają się niejadalne
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy