Obłędne kotlety mielone z dodatkiem soczystej cukinii. Wyborny smak sezonu
Czy wiesz, że jeśli dodasz do kotletów mielonych cukinię, będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste? Poznaj przepis na obłędne kotlety mielone z dodatkiem cukinii, ziół prowansalskich i majeranku. Kotlety upiecz w piekarniku, a znikną z talerzy błyskawicznie.
Kotlety mielone z cukinią to rewelacyjny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Są doskonale doprawione, wyraźne w smaku i dużo lżejsze od tradycyjnych. Kotlety najpierw podsmaż chwilę na oleju i wstaw do piekarnika, dzięki czemu będą soczyste, delikatne i zdrowsze.
Do mielonych z cukinią pasuje wiele dodatków, które urozmaicą Twój obiad. Szczególnie polecam jednak ziemniaki gotowane oprószone koperkiem i szczypiorkiem oraz mizerię, buraczki tarte z chrzanem lub kiszone ogórki. Te dodatki świetnie komponują się z delikatnym mięsem.
Cukinia jest świetnym dodatkiem nie tylko do kotletów, ale i do wielu różnych dań. Jest uniwersalna w smaku, delikatna i dzięki niej przygotujesz wiele wyśmienitych potraw. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny obiad- tu poznasz przepis na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym , rozpływa się w ustach.
Przepis na kotlety mielone z cukinią
Składniki na około 10 kotletów:
-
800 g mięsa mielonego wieprzowego
-
średnia cukinia
-
2 ząbki czosnku
-
duża cebula
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
szczypta majeranku
-
duże jajko
-
3 łyżki bułki tartej plus bułka do panierki
-
olej rzepakowy do smażenia
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i zeszklij na oleju, następnie dodaj odciśniętą z wody cukinię, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i smaż przez chwilę.
Do większej miski przełóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj przygotowane warzywa, 3 łyżki bułki tartej, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i uformuj kotlety.
Mielone obtocz w bułce tartej i obsmaż chwilę na rozgrzanym oleju, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni.
Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw formę do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut. Mielone podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ AksanaYasiucheia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Domowy syrop z rabarbaru do słoików na zimę. Nie zwlekaj, korzystaj z sezonu
-
Jak zrobić zupę szczawiową z resztek? Absolutnie nic się nie zmarnuje
-
Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych? Korzyści wręcz zachwycają
Źródło: kwestiasmaku.com