Smakosze.pl Przepisy Obłędne kotlety mielone z dodatkiem soczystej cukinii. Wyborny smak sezonu
canva/ from_my_point_of_view

Obłędne kotlety mielone z dodatkiem soczystej cukinii. Wyborny smak sezonu

11 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy wiesz, że jeśli dodasz do kotletów mielonych cukinię, będą jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste? Poznaj przepis na obłędne kotlety mielone z dodatkiem cukinii, ziół prowansalskich i majeranku. Kotlety upiecz w piekarniku, a znikną z talerzy błyskawicznie.

Kotlety mielone z cukinią to rewelacyjny pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad dla całej rodziny. Są doskonale doprawione, wyraźne w smaku i dużo lżejsze od tradycyjnych. Kotlety najpierw podsmaż chwilę na oleju i wstaw do piekarnika, dzięki czemu będą soczyste, delikatne i zdrowsze.

Do mielonych z cukinią pasuje wiele dodatków, które urozmaicą Twój obiad. Szczególnie polecam jednak ziemniaki gotowane oprószone koperkiem i szczypiorkiem oraz mizerię, buraczki tarte z chrzanem lub kiszone ogórki. Te dodatki świetnie komponują się z delikatnym mięsem.

Cukinia jest świetnym dodatkiem nie tylko do kotletów, ale i do wielu różnych dań. Jest uniwersalna w smaku, delikatna i dzięki niej przygotujesz wiele wyśmienitych potraw. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny obiad- tu poznasz przepis na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym , rozpływa się w ustach.

Przepis na kotlety mielone z cukinią

Składniki na około 10 kotletów:

  • 800 g mięsa mielonego wieprzowego

  • średnia cukinia

  • 2 ząbki czosnku

  • duża cebula

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • szczypta majeranku

  • duże jajko

  • 3 łyżki bułki tartej plus bułka do panierki

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią?

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj i zeszklij na oleju, następnie dodaj odciśniętą z wody cukinię, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i smaż przez chwilę.

Do większej miski przełóż mięso mielone, wbij jajko, dodaj przygotowane warzywa, 3 łyżki bułki tartej, zioła prowansalskie i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i uformuj kotlety.

Mielone obtocz w bułce tartej i obsmaż chwilę na rozgrzanym oleju, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni.

Kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw formę do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut. Mielone podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Świeża cukinia

Źródło zdjęcia: canva/ AksanaYasiucheia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy