Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków konserwowych ? Korzyści wręcz zachwycają
Ogórki z kurkumą są pysznym dodatkiem do obiadu, są również świetnym składnikiem sałatek i kanapek. Ogórki są jędrne, soczyste i bardzo zdrowe. Poznaj przepis na ogórki z kurkumą. Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?
Ogórki z kurkumą to świetna alternatywa dla tradycyjnych kiszonek. Ogórki są jędrne, soczyste, smaczne z orientalną nutą. Kurkuma wprowadzi powiew świeżości do naszej kuchni, jest bardzo aromatyczna i zdrowa.
Orientalna przyprawa od lat znana jest z cennych właściwości. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów występujących naturalnie. Kurkuma doskonale radzi sobie z przeziębieniem i grypą, a także zapaleniem górnych i dolnych dróg oddechowych.
Kurkuma świetnie oczyszcza cały organizm z toksyn, opóźnia procesy starzenia, a także wykazuje silnie działanie przeciwnowotworowe. Ogórki z kurkumą są więc nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe.
Przygotuj również samodzielnie kiszoną kapustę. Jest świetnym dodatkiem obiadowym i podobnie jak ogórki, jest niezwykle zdrowa. Kiszoną kapustę warto jeść jesienią i zimą, aby wzmocnić odporność.
Przepis na ogórki z kurkumą
Składniki:
2 kg mniejszych ogórków gruntowych
1 l wody
250 ml octu
1,5 szklanki cukru
łyżeczka kurkumy
2 łyżki soli niejodowanej
2 łyżki ziaren gorczycy
koper włoski
ziele angielskie
liście laurowe
Jak zrobić ogórki z kurkumą?
Ogórki umyj i pokrój w ćwiartki, następnie ciasno poukładaj w słoikach. Do każdego słoika włóż baldach kopru i po 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego.
Wodę wlej do garnka, zagotuj z octem, cukrem, solą, kurkumą i gorczycą. Zalewę mieszaj, aż cukier i sól zupełnie się rozpuszczą i odstaw, aby całość delikatnie przestygła. Zalewę przelej do słoików z ogórkami i zakręć.
Słoiki pasteryzuj przez 8-10 minut do góry dnem. Zbyt długi proces pasteryzacji pozbawi ogórki jędrności. Słoiki odstaw w suche i zacienione miejsce.
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
Źródło: ofemin.pl