Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
canva/arfo

Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne

19 sierpnia 2022

Nie ma smaczniejszego obiadu niż soczyste kotlety mielone z musztardą podane z lekką surówką i ziemniakami. Ciocia Krysia wie, jak je przyrządzić, by skusiły każdego. Dodając do mięsnej masy ulubioną musztardę oraz świeżą natkę pietruszki, uzyskuje danie pełne aromatu, które wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.

Jeśli chcecie przygotować kotlety mielone, które są wyjątkowo soczyste i pięknie pachną, receptura cioci Krysi powinna was zainteresować. Łączy ona mięso i kilka innych składników, które każdy z nas ma w domu, a efekty są znakomite. Tak lekkich i delikatnych kotletów dawno nie jedliście.

Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety mielone z musztardą

Składniki:

  • pół kilograma wieprzowego mięsa mielonego

  • 1 średnia cebula

  • 1 duże jajo

  • 1 łyżka ulubionej musztardy

  • 2-3 łyżeczki bułki tartej + do obtoczenia

  • posiekana natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować soczyste kotlety mielone z musztardą? Ciocia Krysia zna niezawodny sposób

Mięso mielone przenosimy do dużej miski. Dodajemy do niego obrana i posiekana cebulę, musztardę, bułkę tarą, natkę pietruszki oraz jajo. Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie wyrabiamy masę na kotlety.

Formujemy niezbyt duże owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej robić to na średnim ogniu, by zarówno zrumieniły się z zewnątrz, jak i nie pozostały surowe w środku.

Soczyste kotlety mielone z musztardą podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Szczególnie polecamy ziemniaczane purée oraz lekką surówkę z cukinii .

Inne pomysły na kotlety mielone znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy wersję z pieczarkami i serem żółtym , a także pyszną odsłonę z dodatkiem cukinii i marchewki .

Soczyste kotlety mielone z musztarda i pietruszką są znakomite
canva/papkin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy