Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe po prowansalsku według siostry Anastazji. Wyjątkowe danie na każdą okazja
Canva / richardschramm

Kotlety schabowe po prowansalsku według siostry Anastazji. Wyjątkowe danie na każdą okazja

22 września 2022

Wydawać by się mogło, że kotlety schabowe jedliśmy już w każdym możliwym wydaniu. My mamy jednak dla Was wyjątkowy przepis siostry Anastazji na niezwykły obiad. Sekret tkwi w dodatku tartego sera do panierki. Ten smak jest nie do opisania.

Do kotletów schabowych po prowansalsku należy użyć sera, który nie topi się w wysokiej temperaturze. Odpowiednie są sery twarde, jak np. cheddar czy grana padano. Użycie tych gatunków sprawi, że pyszne serowe wiórki pozostaną w kotlecie schabowym, a nie na patelni.

Przepis na aromatyczne kotlety schabowe po prowansalsku

Składniki:

  • 5-6 plastrów schabu

  • 200-220 g jogurtu greckiego

  • ok. 100 g twardego sera żółtego

  • bułka tarta

  • mąka do panierowania

  • 2-3 jajka

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Kotlety schabowe pyszne jak nigdy

Kotlety schabowe umyj i osusz. Każdy płat mięsa rozbij z osobna za pomocą tłuczka do mięsa . Dopraw z obu stron solą i pieprzem .

Twardy ser do panierki kotletów schabowych zetrzyj na tarce o drobnych oczkach . Wiórki serowy wymieszaj z kilkoma łyżkami bułki tartej . Na osobnych talerzykach przygotuj wszystkie części składowe panierki- bułkę tartą z serem, mąkę, rozkłócone jajka oraz jogurt grecki .

Każdy kotlet schabowy obtaczaj kolejno w jogurcie, mące, jajku a na końcu w bułce z serem . Mięso smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron . Kotlety schabowe po prowansalsku wspaniale łączą się z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Na obiad polecamy też pyszne ziemniaki z piekarnika . Z nami możesz przyrządzić niezwykle schabowe z kością .

Canva / oksanashufrych
Canva / oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smakinatalerzu

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy