Kotlety schabowe po prowansalsku według siostry Anastazji. Wyjątkowe danie na każdą okazja
Wydawać by się mogło, że kotlety schabowe jedliśmy już w każdym możliwym wydaniu. My mamy jednak dla Was wyjątkowy przepis siostry Anastazji na niezwykły obiad. Sekret tkwi w dodatku tartego sera do panierki. Ten smak jest nie do opisania.
Do kotletów schabowych po prowansalsku należy użyć sera, który nie topi się w wysokiej temperaturze. Odpowiednie są sery twarde, jak np. cheddar czy grana padano. Użycie tych gatunków sprawi, że pyszne serowe wiórki pozostaną w kotlecie schabowym, a nie na patelni.
Przepis na aromatyczne kotlety schabowe po prowansalsku
Składniki:
-
5-6 plastrów schabu
-
200-220 g jogurtu greckiego
-
ok. 100 g twardego sera żółtego
-
bułka tarta
-
mąka do panierowania
-
2-3 jajka
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Kotlety schabowe pyszne jak nigdy
Kotlety schabowe umyj i osusz. Każdy płat mięsa rozbij z osobna za pomocą tłuczka do mięsa . Dopraw z obu stron solą i pieprzem .
Twardy ser do panierki kotletów schabowych zetrzyj na tarce o drobnych oczkach . Wiórki serowy wymieszaj z kilkoma łyżkami bułki tartej . Na osobnych talerzykach przygotuj wszystkie części składowe panierki- bułkę tartą z serem, mąkę, rozkłócone jajka oraz jogurt grecki .
Każdy kotlet schabowy obtaczaj kolejno w jogurcie, mące, jajku a na końcu w bułce z serem . Mięso smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron . Kotlety schabowe po prowansalsku wspaniale łączą się z gotowanymi ziemniakami oraz sałatką ze świeżych warzyw. Na obiad polecamy też pyszne ziemniaki z piekarnika . Z nami możesz przyrządzić niezwykle schabowe z kością .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić śliwki w cukrze na zimę? Owoce ze słoików smakują niemal jak świeże
-
Znacie kluski francuskie? Są delikatne, znakomite do zup i sosów
Źródło: smakinatalerzu