Kotlety z suszonych grzybów. Prawdziwy rarytas nie tylko na wigilijny stół
Kotlety z suszonych grzybów są świetną alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Potrawa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Przygotowanie kotletów nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco cierpliwości i planowania. Suszone skarby lasu należy bowiem namoczyć i ugotować. Wysiłek jednak się opłaci — danie jest niesamowicie aromatyczne i Wasi bliscy zjedzą je ze smakiem.
Jeśli szukacie sposobu na przygotowanie smacznego dania z grzybów suszonych, kotlety, które wam dziś proponujemy, powinny was zainteresować. Na co dzień stanowiące dodatek do posiłku skarby lasu, tutaj stanowią główny składnik. Ich smak podkreślają aromatyczne dodatki — cebula, czosnek i zioła. Jest naprawdę pysznie.
Przepis na kotlety z suszonych grzybów
Składniki:
-
250 g suszonych borowików lub podgrzybków
-
1 duża cebula
-
1 większy ząbek czosnku
-
1 średnie jajo
-
1 mała kajzerka
-
1 łyżeczka oregano lub tymianku suszonego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
mleko do namoczenia
-
olej rzepakowy do smażenia
-
bułka tarta do obtoczenia
Jak zrobić kotlety z suszonych grzybów? Przepis jest niesamowicie prosty
Przygotowanie rozpoczynamy od opłukania i moczenia suszonych grzybów przez 12 godzin. Następnie gotujemy je do miękkości, czyli około 60-90 minut, zależnie od wielkości. Studzimy i kroimy w drobną kostkę. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kwadrans, by nasiąkła.
Cebulę obieramy i siekamy. Szklimy na dobrze rozgrzanym oleju, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i grzyby. Przenosimy całość do dużej miski, a gdy nieco ostygnie, mieszamy z odciśniętym z nadmiaru płynu pieczywem i jajami.
Masę doprawiamy oregano lub tymiankiem, odrobiną soli oraz świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Formujemy lekko spłaszczone owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Podajemy na ciepło z sosem tatarskim .
Wskazówka: wywar z gotowania grzybów warto zachować do innych potraw np. do gotowania bigosu myśliwskiego . Możecie zamknąć go też w słoiku i przechowywać w lodówce nawet około 7 dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak złagodzić smak wigilijnego kompotu z suszu? Babcia Marta zawsze wzbogaca go o 2 składniki
-
Prosta i sycąca grochówka po mirowsku. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich nie ma sobie równych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama