Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie
Jesteście wielbicielami sosów majonezowych? Jeśli tak, poznajcie przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. Jeden jego składnik może budzić zdziwienie. Jednak całość doskonale ze sobą harmonizuje, w wyniku czego powstaje pyszny, apetyczny sos. Idealny do jaj gotowanych na twardo i wędlin.
Sos tatarski jest jednym z najpopularniejszych sosów robionych na bazie majonezu. Dzięki wyraźnym w smaku składnikom zamienia się w pełen wyrazu dodatek do wielu potraw. Zwykle dodaje się do niego kiszone ogórki i marynowane grzybki. Jednak siostra Anastazja pokusiła się też o groszek, dzięki czemu, sos nabrał ciekawej konsystencji i apetycznego koloru.
Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie
Składniki:
2-3 kiszone ogórki
1 słoik marynowanych pieczarek
1/2 puszki groszku konserwowego
1 średniej wielkości słoik majonezu
1-2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
szczypiorek lub natka pietruszki
Przygotowanie sosu tatarskiego
Ogórki kiszone obierz z twardej skórki. Ich miąższ pokrój w drobną kostkę. Pieczarki osącz, pokrój w kostkę. Groszek odsącz, możesz go lekko rozgnieść widelcem.
Do majonezu dodaj rozdrobnione ogórki, pieczarki i groszek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku musztardą, solą i pieprzem.
Szczypiorek lub natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do sosu tatarskiego i wymieszaj lub użyj ich do posypania potraw polanych sosem tatarskim.
Wskazówka: Jeśli chcesz złagodzić smak sosu tatarskiego, dodaj do niego trochę kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na domowy majonez bez dodatku jajek, a także recepturę na majonez bez dodatku oleju.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki na sodzie. Wychodzą idealnie za każdym razem
Co zrobić, żeby pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wyjaśniamy krok po kroku
Kotlety schabowe w miodzie i musztardzie. Pomysł na przepyszny obiad
Źródło: radiozet