Smakosze.pl Przepisy Kroję 3 składniki i zalewam je prostym sosem. Tę sałatkę domownicy wyrywają sobie z rąk
fot. youtube.com/szama001

Kroję 3 składniki i zalewam je prostym sosem. Tę sałatkę domownicy wyrywają sobie z rąk

13 marca 2024

Ta super prosta sałatka to pierwsza pomoc w wypadku ataku głodu. Przygotowuje się ją w kilku ruchach, a dzięki kompozycji składników jest niezwykle sycąca i smaczna. Składniki z dużym prawdopodobieństwem masz w swojej lodówce. Uwaga, ta sałatka naprawdę wciąga!

Sałatka szwajcarska

Sałatka ta występuje często pod nazwą sałatka szwajcarska . Choć żółtych serów jest na świecie zatrzęsienie, to właśnie tenn kraj znany jest jako ojczyzna dziurawego sera. A to właśnie on gra główną rolę w tym przepisie.

Rzeczywiście, sałatka ma szwajcarskie pochodzenie, jest też chętnie jadana w południowych Niemczech i w Austrii. Po niemiecku nazywa się ją Wurstsalat , co dosłownie oznacza „sałatka z kiełbasą”.

siekanie szczypiorku
fot. youtube.com/szama001
Zawsze dodaję ten składnik przy marynowaniu mięsa. Dzięki temu moja karkówka rozpada się pod widelcem
Koniec 0 VAT na żywność. Tak drogiej Wielkanocy jeszcze nie było

Swajcarska kiełbasa

W oryginalnym przepisie użylibyśmy zapewne kiełbaski o nazwie cervelat, niestety bardzo trudnej do kupienia w Polsce. Zadowolimy się więc plastrami szynki konserwowej. Warto jednak użyć niemieckiej musztardy – gładkiej w konsystencji, dość ostrej, o wyraźnej, ciepłej żółtej barwie. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału We cook, który niedziurawym serem zastępuje również oryginalny emmentaler.

Składniki

  • 200 g szynki konserwowej lub kiełbasy szynkowej
  • 200 g sera emmentaler
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • Kopiasta łyżeczka (do smaku) niemieckiej musztardy
  • Pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

Przygotowujemy sałatkę szwajcarską

W miseczce mieszamy składniki sosu: jogurt, majonez i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zamiast sosu majonezowo-jogurtowego można też podawać tę sałatkę z winegretem z oleju słonecznikowego, octu winnego i musztardy.

Ser, kiełbasę lub szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kawałki o podobnej wielkości . Sałatka dobrze się prezentuje, jeśli zastosujemy paski o długości ok. 3 cm i przekroju kwadratu o boku kilku milimetrów.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy . Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki, mieszając go od razu lub zostawiając po wierzchu do dekoracji.

Wypróbuj też przepis na podlaskie kartacze z przepisu Tomasza Strzelczyka i dowiedz się, dlaczego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kaparów .

krojenie szynki
fot. youtube.com/szama001
Weź tabletkę do zmywarki i włóż ją do piekarnika. Ten patent zasługuje na medal
Taką roladę podam w tym roku na Wielkanoc. Nikt nie zgadnie w co zawijam farsz
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy