Kroję 3 składniki i zalewam je prostym sosem. Tę sałatkę domownicy wyrywają sobie z rąk
Ta super prosta sałatka to pierwsza pomoc w wypadku ataku głodu. Przygotowuje się ją w kilku ruchach, a dzięki kompozycji składników jest niezwykle sycąca i smaczna. Składniki z dużym prawdopodobieństwem masz w swojej lodówce. Uwaga, ta sałatka naprawdę wciąga!
Sałatka szwajcarska
Sałatka ta występuje często pod nazwą sałatka szwajcarska . Choć żółtych serów jest na świecie zatrzęsienie, to właśnie tenn kraj znany jest jako ojczyzna dziurawego sera. A to właśnie on gra główną rolę w tym przepisie.
Rzeczywiście, sałatka ma szwajcarskie pochodzenie, jest też chętnie jadana w południowych Niemczech i w Austrii. Po niemiecku nazywa się ją Wurstsalat , co dosłownie oznacza „sałatka z kiełbasą”.
Swajcarska kiełbasa
W oryginalnym przepisie użylibyśmy zapewne kiełbaski o nazwie cervelat, niestety bardzo trudnej do kupienia w Polsce. Zadowolimy się więc plastrami szynki konserwowej. Warto jednak użyć niemieckiej musztardy – gładkiej w konsystencji, dość ostrej, o wyraźnej, ciepłej żółtej barwie. Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału We cook, który niedziurawym serem zastępuje również oryginalny emmentaler.
Składniki
- 200 g szynki konserwowej lub kiełbasy szynkowej
- 200 g sera emmentaler
- 3 duże ogórki konserwowe
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- Kopiasta łyżeczka (do smaku) niemieckiej musztardy
- Pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz
Przygotowujemy sałatkę szwajcarską
W miseczce mieszamy składniki sosu: jogurt, majonez i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zamiast sosu majonezowo-jogurtowego można też podawać tę sałatkę z winegretem z oleju słonecznikowego, octu winnego i musztardy.
Ser, kiełbasę lub szynkę i ogórki konserwowe kroimy w kawałki o podobnej wielkości . Sałatka dobrze się prezentuje, jeśli zastosujemy paski o długości ok. 3 cm i przekroju kwadratu o boku kilku milimetrów.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy . Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki, mieszając go od razu lub zostawiając po wierzchu do dekoracji.
Wypróbuj też przepis na podlaskie kartacze z przepisu Tomasza Strzelczyka i dowiedz się, dlaczego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kaparów .