Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Są bardzo zdrowe, a do tego świetnie pasują do jajek. To obowiązkowy dodatek na świątecznym stole
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 11.03.2024 12:18

Są bardzo zdrowe, a do tego świetnie pasują do jajek. To obowiązkowy dodatek na świątecznym stole

kapary
Fot. Canva/Paolo Gagriardi

Jeśli zastanawiacie się co podać na Wielkanoc, mamy dla was pyszny pomysł. Wykorzystajcie pewne apetyczne pąki kwiatów, które znakomicie komponują się z jajkami. Są też wyjątkowo zdrowe i warte spróbowania ze względu na swój intensywny smak. Czy wiecie już, o jaki produkt chodzi?

Ususzone pąki kwiatów kaparu ciernistego dla naszego zdrowia

Próbowaliście już kaparów? Jeśli tak, to być może wiecie, że kapary są zamkniętymi i ususzonymi pąkami kwiatów kaparu ciernistego. Są stosowane jako przyprawa ze względu na niezwykle intensywny smak. Używa się ich w kuchni francuskiej, włoskiej oraz śródziemnomorskiej. 

Składają się w 80% z wody i pełne są polifenoli, które chronią przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia. Kapary pełne są witamin: A, C, K i mają działanie wykrztuśne, moczopędne i przyspieszają metabolizm tłuszczów. Ich jedzenie zmniejsza ryzyko wystąpienia żylaków i uszczelnia naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że kapary można kupić w różnej postaci. 

kapary
Fot. Canva/FotografiaBasica
Lepiej jeść jajka o białej, czy brązowej skorupce? Eksperci nie mają wątpliwości Zmiel skorupki i zrób miksturę. Podlewaj raz na 30 dni

Kapary pełne smaku i dobroczynnych właściwości

Kapary są sprzedawane jako marynowane w occie, solance, albo oleju. Mają bardzo wyrazisty, słodko-kwaśny i pikantny smak. Właśnie dlatego używa się ich jako przyprawy. Smakują różnie w zależności od tego, kiedy pączki zostały zebrane. Smak jest też pochodną gatunku oraz wielkości kaparów.

Doceniono je też w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i moczowych. Kapary wpływają na poprawę apetytu, chronią stawy i mają działanie przeciwbólowe. Można zrobić z nich leczniczy napar, który złagodzi ból gardła. Jednak nie każdy powinien sięgać po kapary. Powinny ich unikać osoby z nadciśnieniem, osteoporozą i cukrzycą.

Jak wykorzystać kapary na Wielkanoc?

Kapary znakomicie pasują do jajek, dlatego możesz dodać je do nadzienia i podać taką potrawę na Wielkanoc. Świetnie podkręcą smak i dodadzą jajkom nieco ostrości. Będą też smacznym dodatkiem do sałatek, mięs i sosów. Pasują również do dań rybnych i nadają im wyrazistego smaku.

Wielkanoc jest idealną okazją, by zastosować kapary w kuchni. Intensywne w smaku i wyraziste będą królować na świątecznym stole. W Polsce często używa się pąków nasturcji które wyglądem i smakiem przypominają kapary. Pisaliśmy o tym, jak najlepiej panierować schabowe. Podawaliśmy przepis na wielkanocne danie z cebuli.

kapary
Fot. Canva/Tetiana Chudovska

Źródło: dietetycy.org.pl