Są bardzo zdrowe, a do tego świetnie pasują do jajek. To obowiązkowy dodatek na świątecznym stole
Jeśli zastanawiacie się co podać na Wielkanoc, mamy dla was pyszny pomysł. Wykorzystajcie pewne apetyczne pąki kwiatów, które znakomicie komponują się z jajkami. Są też wyjątkowo zdrowe i warte spróbowania ze względu na swój intensywny smak. Czy wiecie już, o jaki produkt chodzi?
Ususzone pąki kwiatów kaparu ciernistego dla naszego zdrowia
Próbowaliście już kaparów? Jeśli tak, to być może wiecie, że kapary są zamkniętymi i ususzonymi pąkami kwiatów kaparu ciernistego. Są stosowane jako przyprawa ze względu na niezwykle intensywny smak. Używa się ich w kuchni francuskiej, włoskiej oraz śródziemnomorskiej.
Składają się w 80% z wody i pełne są polifenoli, które chronią przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia. Kapary pełne są witamin: A, C, K i mają działanie wykrztuśne, moczopędne i przyspieszają metabolizm tłuszczów. Ich jedzenie zmniejsza ryzyko wystąpienia żylaków i uszczelnia naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że kapary można kupić w różnej postaci.
Lepiej jeść jajka o białej, czy brązowej skorupce? Eksperci nie mają wątpliwości Zmiel skorupki i zrób miksturę. Podlewaj raz na 30 dniKapary pełne smaku i dobroczynnych właściwości
Kapary są sprzedawane jako marynowane w occie, solance, albo oleju. Mają bardzo wyrazisty, słodko-kwaśny i pikantny smak. Właśnie dlatego używa się ich jako przyprawy. Smakują różnie w zależności od tego, kiedy pączki zostały zebrane. Smak jest też pochodną gatunku oraz wielkości kaparów.
Doceniono je też w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i moczowych. Kapary wpływają na poprawę apetytu, chronią stawy i mają działanie przeciwbólowe. Można zrobić z nich leczniczy napar, który złagodzi ból gardła. Jednak nie każdy powinien sięgać po kapary. Powinny ich unikać osoby z nadciśnieniem, osteoporozą i cukrzycą.
Jak wykorzystać kapary na Wielkanoc?
Kapary znakomicie pasują do jajek, dlatego możesz dodać je do nadzienia i podać taką potrawę na Wielkanoc. Świetnie podkręcą smak i dodadzą jajkom nieco ostrości. Będą też smacznym dodatkiem do sałatek, mięs i sosów. Pasują również do dań rybnych i nadają im wyrazistego smaku.
Wielkanoc jest idealną okazją, by zastosować kapary w kuchni. Intensywne w smaku i wyraziste będą królować na świątecznym stole. W Polsce często używa się pąków nasturcji które wyglądem i smakiem przypominają kapary. Pisaliśmy o tym, jak najlepiej panierować schabowe. Podawaliśmy przepis na wielkanocne danie z cebuli.
Źródło: dietetycy.org.pl