Smakosze.pl Przepisy Kroję cukinię w słupki i pakuję do środka specjalny farsz. Ten obiad starcza na kilka dni
Fot. YouTube/Przepisy Leo

Kroję cukinię w słupki i pakuję do środka specjalny farsz. Ten obiad starcza na kilka dni

13 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wiesz, co zrobić na dzisiejszy obiad? Mamy wysyp nie tylko sezonowych owoców, ale i warzyw. Jednym z nich jest cukinia, więc to niezły pretekst, aby przygotować z niej smaczne danie. Rodzina będzie zachwycona, a ty z przepisem z artykułu przyrządzisz obiad w niezwykle łatwy sposób.

Doskonały obiad z cukinii

Nie od dziś wiadomo, ze sezonowa kuchnia smakuje najlepiej. W Polsce oferta sezonowych warzyw jest dosyć szeroka, jednak na szczególną uwagę zasługuje cukinia. Warzywo jest na tyle uniwersalne, że można przygotować z niego pierwsze i drugie danie na obiad , a nawet deser.

Tym razem nie będzie to przepis na leczo czy zupę. Z przepisu zrobisz faszerowaną cukinię zapieczoną w piekarniku, która jest po prostu doskonała.

drążenie.jpg
Fot. YouTube/Przepisy Leo
Polacy źle smażą schabowe? Gessler nawet nie gryzła się w język

Nie tylko cukinia

Głównym składnikiem jest cukinia. Jest ona o tyle ważna, że nie tylko nadaje smak całemu dania, ale też tworzy jego kompozycję. Dlatego wybierz takie warzywo, które będzie świeże i dojrzała. W dodatku potrzebne są także składniki na farsz. Będzie to między innymi mięso oraz przyprawy. Wszystkie poznasz, kiedy sprawdzisz listę umieszczona poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Przepisy Leo , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 350 g mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 70 g ryżu
  • 1 pęczek pietruszki
  • wrzątek
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

Faszerowana cukinia - przepis

Przygotowania obiadu zacznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie pokrój je na trzy części. Z każdej z nich za pomocą łyżki wydrąż miąższ, ale nie pozbywaj się spodu.

Następnie przygotuj farsz. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Marchew obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Wsyp ją do cebuli i smaż oba składniki pod przykryciem.

Umyte pomidory i paprykę pokrój w kostkę. Mielone mięso przełóż do miski i dodaj podsmażone warzywa. Wsyp ryż, pieprze, sól oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystkie składniki, tworząc jednolitą masę. Nafaszeruj nią wydrążone na początku cukinie.

Paprykę oraz pomidory ułóż na spodzie naczynia żaroodpornego. Warzywa przypraw pieprzem i solą, a następnie ułóż na nich faszerowane cukinie. Całość zalej wrzątkiem, aby w pełni woda pokryła cukinię. Naczynie przykryj pokrywką i umieść w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Danie piecz przez około godzinę do półtorej i gotowe.

Sprawdź

cukinia faszerowane.jpg
Fot. YouTube/Przepisy Leo
Przetestowałem przepis na śląski rosół weselny. 1 kęs i wiedziałem co myśleć
Pilny komunikat Dino przed długim weekendem. Klienci na pewno to docenią
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy