Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Polacy źle smażą schabowe? Gessler nawet nie gryzła się w język
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.08.2024 15:37

Polacy źle smażą schabowe? Gessler nawet nie gryzła się w język

Magda Gessler i kotlety schabowe
Fot. Canva/ Jan Mach; Instagram/magdagessler_official

Kotlety schabowe ulubionym daniem Polaków. Znana restauratorka - Magda Gessler - twierdzi, że Polacy to klasyczne danie przygotują w zły sposób. W mocnych słowach celebrytka związana ze stacją TVN wskazała czego unikać. 

Schabowe ulubionym daniem Polaków

Tradycyjna polska kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Jednak to kotlety schabowe skradły nasze serca najbardziej. Wielu z nas nie wyobraża sobie, że te kotlety nie pojawią się stole podczas niedzielnego obiadu. 

Cenimy je nie tylko za smak, ale też za łatwość w przygotowaniu. A przynajmniej tak mogłoby się wydawać. Magda Gessler twierdzi, że Polacy źle je przygotują. Co robimy źle? Wskazane przez restauratorkę błędy i porady poznasz w dalszej części tekstu. 

schab 2.jpg
Fot. Canva/martiapunts
Przetestowałem przepis na śląski rosół weselny. 1 kęs i wiedziałem co myśleć

Gessler robi schabową rewolucję

Magda Gessler jakiś czas temu udzieliła wywiadu magazynowi Viva i na jego łamach opowiedziała o tym, co Polacy robią źle. Prowadząca program Kuchenne Rewolucje twierdzi, że podstawowy błąd dotyczy mięsa.

Kupujemy schab rodzaju męskiego, czyli knura i nie rozklepujemy go, bo nam się nie chce - mówiła, nie kryjąc oburzenia Gessler. 

Dodatkowo twierdzi, że Polacy nie myślą o marynowaniu mięsa. Powinno robić się to w mleku i cebuli, a kotlety wyjdą idealnie delikatne. Najwięcej zależy jednak od smażenia kotletów, a i tutaj zdarza się poważny błąd.

Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe?

Magda Gessler zdradziła, że wiele kucharek i kucharzy smaży kotlety na oleju o zbyt niskiej temperaturze. Jest to dosyć poważne przewinienie, ponieważ taki olej zmiękcza panierkę i kotlet wychodzi zbyt tłusty. Restauratorka dodaje również, że schabowe muszą być smażone na mocno rozgrzanym smalcu, a wyjdą doskonałe. 

Ważna jest również sama panierka. Pamiętaj, że najpierw należy obtoczyć mięso w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Taka kolejność zagwarantuje, że wyjdą doskonałe. 

Podsumowując, aby kotlety schabowe wyszły idealne, mięso należy dokładnie rozbić. Następnie przez długi czas należy je moczyć w mleku z cebulą i smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu. Stosuj rady Magdy Gessler, a schabowe będą smaczne. 

Sprawdź także, co ogłosiło Dino oraz poznaj przepis na doskonałą sałatę

obiad ze schabowym.jpg
Fot. Canva/robert6666