Polacy źle smażą schabowe? Gessler nawet nie gryzła się w język
Kotlety schabowe ulubionym daniem Polaków. Znana restauratorka - Magda Gessler - twierdzi, że Polacy to klasyczne danie przygotują w zły sposób. W mocnych słowach celebrytka związana ze stacją TVN wskazała czego unikać.
Schabowe ulubionym daniem Polaków
Tradycyjna polska kuchnia jest bardzo zróżnicowana. Jednak to kotlety schabowe skradły nasze serca najbardziej. Wielu z nas nie wyobraża sobie, że te kotlety nie pojawią się stole podczas niedzielnego obiadu.
Cenimy je nie tylko za smak, ale też za łatwość w przygotowaniu. A przynajmniej tak mogłoby się wydawać. Magda Gessler twierdzi, że Polacy źle je przygotują. Co robimy źle? Wskazane przez restauratorkę błędy i porady poznasz w dalszej części tekstu.
Przetestowałem przepis na śląski rosół weselny. 1 kęs i wiedziałem co myślećGessler robi schabową rewolucję
Magda Gessler jakiś czas temu udzieliła wywiadu magazynowi Viva i na jego łamach opowiedziała o tym, co Polacy robią źle. Prowadząca program Kuchenne Rewolucje twierdzi, że podstawowy błąd dotyczy mięsa.
Kupujemy schab rodzaju męskiego, czyli knura i nie rozklepujemy go, bo nam się nie chce - mówiła, nie kryjąc oburzenia Gessler.
Dodatkowo twierdzi, że Polacy nie myślą o marynowaniu mięsa. Powinno robić się to w mleku i cebuli, a kotlety wyjdą idealnie delikatne. Najwięcej zależy jednak od smażenia kotletów, a i tutaj zdarza się poważny błąd.
Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe?
Magda Gessler zdradziła, że wiele kucharek i kucharzy smaży kotlety na oleju o zbyt niskiej temperaturze. Jest to dosyć poważne przewinienie, ponieważ taki olej zmiękcza panierkę i kotlet wychodzi zbyt tłusty. Restauratorka dodaje również, że schabowe muszą być smażone na mocno rozgrzanym smalcu, a wyjdą doskonałe.
Ważna jest również sama panierka. Pamiętaj, że najpierw należy obtoczyć mięso w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Taka kolejność zagwarantuje, że wyjdą doskonałe.
Podsumowując, aby kotlety schabowe wyszły idealne, mięso należy dokładnie rozbić. Następnie przez długi czas należy je moczyć w mleku z cebulą i smażyć na dobrze rozgrzanym smalcu. Stosuj rady Magdy Gessler, a schabowe będą smaczne.
Sprawdź także, co ogłosiło Dino oraz poznaj przepis na doskonałą sałatę.