Smakosze.pl Przepisy Kroję cytrynę na plastry, układam na patelni i zasypuję cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie
YouTube/@nurunnefisyemektarifleri

Kroję cytrynę na plastry, układam na patelni i zasypuję cukrem. Nie uwierzysz, co z tego wyjdzie

13 stycznia 2024

Każdy łasuch powinien sięgnąć po cytrynę, pokroić ją i zasypać cukrem na patelni. Efekt zrobi ogromne wrażenie. Powstanie smakołyk, którego nikt sobie nie odmówi. Czaruje smakiem i wygląda obłędnie.

Cytryna i efekt wow

Cytrynę zwykle dodaje do herbaty, a zdarza się, że sok też trafia do aromatycznych sosów. Jednak w ten sposób jeszcze nigdy nie wykorzystywałam cytryny w kuchni. Teraz każdemu polecam ten doskonały przepis. Wystarczy wziąć cytrynę, pokroić ją i zasypać cukrem na patelni. Jeszcze kilka składników i efekt zrobi wielkie wrażenie.

Powstanie doskonałe ciasto, które obłędnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Będzie ozdobą każdego przyjęcia i podbije podniebienia smakoszy. Ciasto robi się w prosty sposób. Podobny przepis, tylko z pomarańczami zamiast cytryn, znajdziesz na kanale YouTube Nur'un Nefis Yemek Tarifleri. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

ciasto
YouTube/@nurunnefisyemektarifleri
Tę fasolkę po bretońsku robię w 30 minut. Rozgrzewa i syci na długie godziny, wszystko bez namaczania

Jak zrobić ciasto z cytryną?

Składniki:

  • 1 duża cytryna
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • opakowanie herbatników
  • kakao

Przygotowanie ciasta zacznij od wyszorowania cytryny i pokrojenia jej w plastry. Ułóż je na patelni, wsyp 3 łyżki cukru i dodaj wodę . Gotuj 5 minut i w tym czasie obracaj cytrynę z jednej na drugą stronę. Teraz do miski wbij jajko, dodaj pół szklanki cukru i zetrzyj skórkę cytryny.

Składniki dokładnie wymieszaj, dolej mleko i olej. Wszystko wymieszaj na gładką masę. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia. Wsyp cukier waniliowy i pokruszone herbatniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masłem wysmaruj miskę, ułóż na dnie i po bokach pokrojoną cytrynę.

Ciasto, które polubi każdy łasuch

Teraz do żaroodpornej miski wlej połowę ciasta, posyp je kakao i dołóż resztę ciasta. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut . Po tym czasie przełóż je na talerz. Efekt jest fenomenalny, bo na wierzchu ciasta i po bokach widoczne są plastry cytryny.

Wypiek prezentuje się okazale i jest bardzo smaczny. Zachwyca soczystością, smakiem wanilii, cytryny i kakao. Takie ciasto będzie wszystkim smakowało i szybko zniknie z talerzy. Zrobisz je szybko i zachwycisz rodzinę i gości. Pisaliśmy o tym, jak upiec doskonałe ciasto z brzoskwiniami. Polecaliśmy też legendarny przepis siostry Anastazji na faworki.

ciasto
YouTube/@nurunnefisyemektarifleri
Siekam cebulę i dodaję 2 jajka. Ostatnio to mój ulubiony sposób na śniadanie
Z mięsa mielonego i ziemniaków robię obiad dla całej rodziny. Wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy