Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z mięsa mielonego i ziemniaków robię obiad dla całej rodziny. Wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.01.2024 11:32

Z mięsa mielonego i ziemniaków robię obiad dla całej rodziny. Wszyscy zajadają aż się uszy trzęsą

zimniaki mięso
YouTube/@leckereKuche

Znowu mięso mielone i ziemniaki na obiad? Tym razem nie będzie to przepis na kotlety. Wyjątkowe danie zaskoczy nie tylko ciebie, ale też twoją rodzinę. Ciężko o smaczniejszy obiad.

Ziemniaki na obiad muszą być

Kotlet, ziemniaki, surówka i obiad gotowy. Dla wielu takie połączenie stanowi idealne i zarazem szybkie danie. Inni nie wyobrażają sobie posiłku bez tego warzywa. Ziemniaki są wszędzie, dodajemy do zup, sałatek i właśnie jako uzupełnienie dań głównych. 

Nie ma, co się dziwić, że tak bardzo je uwielbiamy i nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu, bo dzięki nim dostarczamy organizmowi potrzebne witaminy. Jedząc ziemniaki, przyswajamy witaminy z grupy B, C. Dodatkowo ziemniaki pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy. 

ziemniak na widelcu.jpg
Canva/@StockSnap
W Biedronce kompletnie poszaleli. Tylko dziś każdy może dostać 10 lub 20 zł, wystarczy spełnić 1 warunek

Ziemniaki, mięso mielone i co jeszcze?

Do przygotowania tego obiadu potrzebujesz naprawdę nie wiele składników. Wystarczy, że kupisz świeże i dobrej jakości mięso, a resztę składników na pewno znajdziesz w lodówce.

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 marchwie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 jajko
  • 10 g bułki tartej
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany

Jak zrobić ten wspaniały obiad?

Zacznij od posiekania jednej cebuli w drobną kosteczkę. Mięso przełóż do miski i dodaj posiekaną cebulę. Wbij jajko i dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w plastry o grubości ok 8 mm. Obierz i umyj marchew, którą zetrzesz na grubych oczkach tarki. Cebulę posiekaj w piórka. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski. 

Rozgrzej patelnię i zacznij od podsmażenie cebuli. Kiedy się zarumieni, dodaj marchew oraz paprykę. Kiedy warzywa zmiękną dopraw je solą i pieprzem, a następnie dodaj koncentrat pomidory. Całość wymieszaj. Kiedy koncentrat połączy się z warzywami, wyłącz kuchenkę.

Z mięsa, podobnie jak na pulpeciki, stwórz kulki o średnicy około 3 centymetrów. Następnie każdą kulkę włóż pomiędzy dwa plastry ziemniaków i spłaszcz. Tworząc mini kotleciki. Układaj w naczyniu żaroodpornym, tak jak na pierwszym zdjęciu, które pochodzi z kanału Leckere Kuche, gdzie znajdziesz podobny przepis. Ułożone ziemniaki przykryj warzywnym sosem. Piecz przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni, do czasu zmięknięcia ziemniaków. Przeczytaj, co możesz zrobić z dwóch jajek i cebuli oraz dlaczego poszaleli w Biedronce.

krojenie cebuli.jpg
Canva/@ladi59