Kroję jabłka i kładę na nich wątróbkę. Takie danie podaję na specjalne okazje
Wątróbka będzie smakowała jeszcze lepiej. Zrób tę w jabłkach z przepisu, a smak przekona nawet tych, którzy nie przepadają za tym mięsem. W łatwy i szybki sposób przygotujesz wykwintne danie na specjalne okazje. Wypróbuj je, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Wątróbka nie tylko smaczna, ale i zdrowa
Wątróbka jest mięsem, za które jedni daliby się pokroić, a inni nie tknęliby go nawet widelcem. Mimo to mięsu nie można odmówić tego, że jest bardzo zdrowa. Bogata jest w witaminy z grypy A, która zawiera cenne antyoksydanty, a w dodatku opóźnia procesy starzenia. Właśnie choćby z tego powodu warto włączyć ją do swojej diety.
Dzięki przepisowi umieszczonemu w dalszej części artykułu przygotujesz danie, które spodoba się nawet tym, którzy wątróbkę omijają szerokim łukiem. Jej aromat przyciągnie wszystkich, a smak zachwyci tak bardzo, że już zawsze będziesz podawać ją tylko w ten sposób.
Jabłka, wątróbka i kilka dodatków
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście wątróbka. Kup tę drobiową i zadbaj o to, aby była świeża. Oprócz niej potrzebne są także jabłka i kilka dodatków. Należą do nich między innymi przyprawy. To właśnie dzięki nim mięso smakuje tak dobrze, dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Wszystkie potrzebne artykuły umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją, przed zakupami, a będziesz mieć pewność, że żadnego z nich nie pominiesz. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 jabłka
- 250 g mąki
- 2 cebula
- 1 papryka czerwona
- olej
- imbir w proszku
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Wątróbka z jabłkami - przepis
Jabłka dokładnie umyj, wydrąż z nich środek i pokrój je w grube plastry. Na patelni ogrzej odrobinę oleju, ułóż na nich plastry owocu i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia . Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Umytą wątróbkę przełóż do miski. Przypraw ją solą, pieprzem i wymieszaj. Mięso obtocz w mące i podsmaż na patelni. Ułóż ją na jabłkach. Cebulę posiekaj w piórka, a umytą paprykę w cienkie paski. Oba warzywa podsmaż na patelni.
Przypraw je imbirem, mieloną słodką papryką, pieprzem i solą. Wymieszaj i smaż, do momentu zmięknięcia warzyw. Przykryj nimi mięso i całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Danie piecz przez 30 minut, a później podawaj na obiad. Sprawdź przepis na doskonały obiad oraz wypróbuj ten sposób na pastę jajeczną .