Smakosze.pl Przepisy Kroję jabłka i kładę na nich wątróbkę. Takie danie podaję na specjalne okazje
Fot. YouTuber/Smaczny.tv

Kroję jabłka i kładę na nich wątróbkę. Takie danie podaję na specjalne okazje

31 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wątróbka będzie smakowała jeszcze lepiej. Zrób tę w jabłkach z przepisu, a smak przekona nawet tych, którzy nie przepadają za tym mięsem. W łatwy i szybki sposób przygotujesz wykwintne danie na specjalne okazje. Wypróbuj je, a będziesz wracać do niego bardzo często.

Wątróbka nie tylko smaczna, ale i zdrowa

Wątróbka jest mięsem, za które jedni daliby się pokroić, a inni nie tknęliby go nawet widelcem. Mimo to mięsu nie można odmówić tego, że jest bardzo zdrowa. Bogata jest w witaminy z grypy A, która zawiera cenne antyoksydanty, a w dodatku opóźnia procesy starzenia. Właśnie choćby z tego powodu warto włączyć ją do swojej diety.

Dzięki przepisowi umieszczonemu w dalszej części artykułu przygotujesz danie, które spodoba się nawet tym, którzy wątróbkę omijają szerokim łukiem. Jej aromat przyciągnie wszystkich, a smak zachwyci tak bardzo, że już zawsze będziesz podawać ją tylko w ten sposób.

wątró.jpg
Fot. YouTuber/Smaczny.tv
Strzelczyk zalewa makaron kremowym sosem. Ten obiad to mistrzostwo

Jabłka, wątróbka i kilka dodatków

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście wątróbka. Kup tę drobiową i zadbaj o to, aby była świeża. Oprócz niej potrzebne są także jabłka i kilka dodatków. Należą do nich między innymi przyprawy. To właśnie dzięki nim mięso smakuje tak dobrze, dlatego żadnego z nich nie pomijaj. Wszystkie potrzebne artykuły umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją, przed zakupami, a będziesz mieć pewność, że żadnego z nich nie pominiesz. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 jabłka
  • 250 g mąki
  • 2 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • olej
  • imbir w proszku
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Wątróbka z jabłkami - przepis

Jabłka dokładnie umyj, wydrąż z nich środek i pokrój je w grube plastry. Na patelni ogrzej odrobinę oleju, ułóż na nich plastry owocu i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia . Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Umytą wątróbkę przełóż do miski. Przypraw ją solą, pieprzem i wymieszaj. Mięso obtocz w mące i podsmaż na patelni. Ułóż ją na jabłkach. Cebulę posiekaj w piórka, a umytą paprykę w cienkie paski. Oba warzywa podsmaż na patelni.

Przypraw je imbirem, mieloną słodką papryką, pieprzem i solą. Wymieszaj i smaż, do momentu zmięknięcia warzyw. Przykryj nimi mięso i całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Danie piecz przez 30 minut, a później podawaj na obiad. Sprawdź przepis na doskonały obiad oraz wypróbuj ten sposób na pastę jajeczną .

danie z wątróbki.jpg
Fot. YouTuber/Smaczny.tv
Ścieram na tarce jajka i łączę z tym warzywem. Moja pasta z jajek nie ma sobie równych
Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do buraczków. Jej surówka jest pełna witamin
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy