Strzelczyk zalewa makaron kremowym sosem. Ten obiad to mistrzostwo
Kotlety na obiad to przeszłość. Znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - ma znacznie lepszy pomysł na ten posiłek. Z jego przepisem przygotujesz naprawdę niezwykłe i smaczne danie. Zrób ten obiad i o jego wyjątkowym smaku przekonaj się sama. Domownicy będą zachwyceni.
Genialny obiad od Strzelczyka
Smaczne dania nie muszą być zbyt skomplikowane w przygotowaniu lub składać się z wielu wymyślnych produktów. Udowadniają to przepisy Tomasza Strzelczyka, czyli jednego z najbardziej cenionych kucharzy i autorów przepisów kulinarnych. Od lat dzieli się nimi w książkach oraz na kanale na YouTubie.
Autorskie pomysły na dania zostały docenione przez wielu Polaków, ponieważ za każdym razem się udają i co najważniejsze wybornie smakują. Tym razem prezentujemy ci jego przepis na obiad. Sos, który stworzysz w połączeniu z makaronem, będzie smakował wybornie. Całość przygotujesz łatwo i szybko.
Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do buraczków. Jej surówka jest pełna witaminMakaron i sos wystarczą
Danie oprócz smaku ma także inną zaletę. Nie potrzebujesz wiele, aby zrobić coś tak genialnego. Wystarczy makaron i składniki na sos. Dzięki nim wyjdzie idealnie kremowy i smaczny. Nie ma ich wiele, a te potrzebne nie kosztują wiele. Sprawdź listę umieszczoną poniżej i przekonaj się sama.
Składniki:
- 250 g makaronu
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 4 średniej wielkości pieczarki
- 1 czerwona papryka
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 60 g masła
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- mielona słodka papryka
- pieprze
- sól
Przepis na smaczny obiad
Zacznij od umycia i oczyszczenia piersi z kurczaka. Następnie pokrój jej cienkie paski. Mięso przełóż do miski. Cebulę, umytą paprykę pokrój w małą kostkę, a obrane pieczarki w cienkie plastry. Marchew obierz i posiekaj w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Przełóż na nią mięso z kurczaka i obsmaż je. W trakcie smagnie przypraw je solą, pieprzem, mieloną papryką słodką. Usmażone przełóż na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa. Zacznij od marchewki, a kiedy się zarumieni, dodaj pieczarki. Włóż połowę masła, a po chwili wsyp cebulę. Całość wymieszaj i smaż przez kilka minut.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wsyp paprykę. Podsmażone warzywa do miski. Na patelni rozpuść drugą połowę masła i połącz ją w zasmażkę z mąką. Partiami dodawaj mleko, a całość dokładnie wymieszaj. Wsyp odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wymieszaj składniki. Kiedy sos stanie się jednolity, dodaj podsmażone warzywa i mięso. Wymieszaj i podawaj z ugotowanym według instrukcji makaronem al dente. Sprawdź przepis na wyjątkową sałatkę oraz zobacz, co zrobisz z cukinii.