Smakosze.pl Przepisy Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser jest lepszy nawet niż szarlotka
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes

Kroję jabłka i zawijam je w ciasto francuskie. Ten deser jest lepszy nawet niż szarlotka

26 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Co zrobić na dzisiejszy deser? Przed takim pytaniem staje nie jedna gospodyni. Dlatego zainspiruj się tym przepisem i przygotuj z niego słodką przekąskę, która zasmakuje każdemu. Jabłka w połączeniu z ciastem francuskim jeszcze nigdy nie były aż tak smaczne. Przygotowanie jest banalne.

Ciasto francuskie jest dobre na wszystko

Deser z przepisu , który poznasz za chwilę, jest niezwykle łatwy i szybki w przygotowaniu. To wszystko jest możliwe, dzięki temu, że podstawą deseru jest ciasto francuskie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Wszyscy przecież znają to gotowe w rolkach, które dostępne jest w każdym markecie.

Dzięki niemu nie tylko zaoszczędzisz masę czasu, ale też skupisz się na tym, co najważniejsze, czyli na smaku. Deser , choć łatwy w przygotowaniu wymaga odpowiedniego dopieszczenia i cierpliwości. O wszystkich szczegółach dowiesz się więcej w dalszej części tekstu.

deser cynamon.jpg
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes
Wbij goździki w cytrynę i włóż do lodówki. Żałuję, że tak późno poznałem ten trick

Jabłka, ciasto francuskie i deser gotowy

Zanim dowiesz się, jak przygotować deser musisz poznać także wszystkie składniki. Już wiesz, że jednym nich jest ciasto francuskie, ale to wszystko. Potrzebne są także jabłka i kilka innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, dzięki czemu deser przygotujesz niskim kosztem. Zerknij na listę poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Appetizing.tv-Baking Recipes , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 3 jabłka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g skondensowanego mleka
  • 5 g cynamonu

Przepis na deser z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Następnie pokrój je od strony dłuższego boku na pięć pasków. Roztopionym masłem, a następnie skondensowanym mlekiem posmaruj ciasto. Umyte jabłka przekrój na pół i pozbądź się z nich gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w cienkie plastry i ułóż na cieście.

Następnie zwiń w rulon każdy pasek ciasta z ułożonymi na wierzchu jabłkami. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i w pozycji pionowej ustaw na niej rulony. Wierzch każdego z nich obsyp cynamonem. Deser piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podawaj jako deser do kawy lub herbaty.

Sprawdź także, co zdradził pracownik piekarni oraz dowiedz się, czym nie słodzić herbaty .

deser ciasto.jpg
Fot. YouTube/Appetizing.tv-Baking Recipes
Wrzuć kalafiora na patelnię i zalej tą masą. Po chwili wyjdzie pyszne danie
Powiedział całą prawdę o pracy w piekarni. „Trzeba było się kitrać przed głównym piekarzem”
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy