Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > To najgorszy zamiennik cukru. Niszczy zdrowie, a Polacy wciąż go kupują
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.08.2024 10:29

To najgorszy zamiennik cukru. Niszczy zdrowie, a Polacy wciąż go kupują

słodzik
Fot. Canva/ANTONI SHKRABA production z Pexels

Lubisz słodką kawę lub herbatę? Do tego zamierzasz unikać cukru? Podpowiadamy, jakich słodzików nie używać. Są on najgorszymi zamiennikami cukru, które źle wpływają na nasze zdrowie. Omijaj je szerokim łukiem i używaj tylko zdrowych zamienników cukru. 

Cukier w naszej diecie

Lubimy cukier, bo jest słodki i ma przyjemny smak. Zapewnia szybko dawkę energii, poprawia humor i samopoczucie. Niestety sprzyja też rozwojowi miażdżycy, próchnicy, cukrzycy i otyłości. Głównym źródłem cukru są buraki cukrowe i trzcina cukrowa. Cześć zjedzonego  cukru magazynujmy w wątrobie i mięśniach. 

Nadmiar cukru przekształca się w tkankę tłuszczową. To sprzyja powstawaniu nadwagi, otyłości i innym groźnym chorobom. Dlatego wiele osób chętnie cukier zastępuj słodzikami. Niestety nie wszystkie produkty są godne uwagi. Niektóre szkodzą naszemu zdrowiu i mogą wywołać groźne choroby. 

słodzik
Fot. Canva/Sabdiz
Złap za butelkę, połącz 3 produkty i przelej do zlewu. Najgorszy problem zniknie, jak za dotknięciem różdżki

Jaki jest najgorszy zamiennik cukru?

Słodziki są substancjami naturalnymi i syntetycznymi, które mają słodki smak i mniej kalorii od cukru. Dodawane są do niemal wszystkich produktów spożywczych. Znajdziemy je w pieczywie, sosach, napojach, deserach, musztardzie, ketchupie. Niektóre słodziki mają właściwości konserwujące i występują w kosmetykach. 

Jakich słodzików unikać? Nalży do nich aspartam, który występuje w produktach spożywczych, ale też jako pastylka do słodzenia kawy i herbaty

Najnowsze badania dowodzą, że ten słodzik spożywany w nadmiarze sprzyja powstaniu komórek nowotworowych w organizmie. Małe ilości są bezpieczne dla zdrowia, dlatego warto zachować umiar. Tomasz Patro, który jest farmaceutą, powiedział w rozmowie z apteline.pl:

Bezpieczna dzienna dawka aspartamu, to 40 mg na kilogram masy ciała

Słodziki, zdrowe czy nie?

Powinniśmy unikać też sacharyny, która występuje w słodyczach, galaretkach, gumach do żucia. Jest to syntetyczna substancja nawet 500 razy słodsza od sacharozy. Nie ma wartości odżywczych, za to charakteryzuje się metalicznym smakiem. Nie spożywa się jej samodzielnie. Niezdrowe słodziki warto zastąpić stewią.

Jest to roślinny słodzik, który stosuje się w artykułach spożywczych.  Stewia ma działanie przeciw zapalne i przeciwwirusowe. Warto też sięgnąć po ksylitol. To zdrowa alternatywa dla cukru. Naturalnie występuje w owocach i warzywach. Ma aż o 40% mniej kalorii od cukru. Zmniejsza ryzyko pojawienia się próchnicy. Korzystnie wpływa na skórę, nawilża i wspiera  naszą odporność. Pisaliśmy o tym, jak przygotować pyszne i zdrowe buraki na zimę.   Radziliśmy, co zrobić, by bratki pięknie kwitły.

stewia
Fot. Canva/Pat_Hastings

Źródło: apteline.pl