Smakosze.pl Przepisy Kroję kapustę, wkładam do słoika i zalewam. Po 7 dniach mam najlepszą sałatkę na świecie
Canva/@OlgaLepeshkina

Kroję kapustę, wkładam do słoika i zalewam. Po 7 dniach mam najlepszą sałatkę na świecie

27 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tę sałatkę zrobisz w chwilę, ale żeby jej spróbować, będziesz musiała poczekać 7 dni. Jednak warto wykazać się cierpliwością, bo jej smak jest wyśmienity i pasuje do każdego dania. Z tym przepisem przygotujesz ją bez problemu i będziesz robić już zawsze

Sałatka do każdego dania

Pewnie nieraz zastanawiałaś się, jaką sałatkę lub surówkę podać do obiadu. Nie dziwię się, bo ja mam podobnie. Zawsze chcę, aby wszystko do siebie pasowało, a domownicy cieszyli się smakiem potraw.

Odkąd znam ten przepis na sałatkę z kapusty, nie muszę się o to martwić. Pasuje bowiem do wszystkiego. Sprawdzi się idealnie do ryb, ale także do kotletów, pieczonego mięsa czy kurczaka. Jej smak jest obłędnie dobry. Nie zwlekaj, tylko zrób ją już dziś.

kapusta.jpg
Canva/@kabVisio
Nie potrzebuję tygodnia na zrobienie zakwasu. Z moim przepisem cały chleb gotowy jest w 2 godziny

Nie tylko kapusta

Do przygotowania surówki potrzebujesz tylko kilku tanich składników. Wszystkie potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, bo być może wszystko, co niezbędne masz w domu, a wizyta w sklepie okaże się zbędna.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • 3 duże marchewki
  • natka pietruszki
  • 100 ml oleju
  • 100 ml octu
  • 40 g cukru
  • 10 g soli
  • 5 g pieprzu

Przepis na sałatkę z kapusty

Zacznij od obrania i dokładnego umycia kapusty. Następnie poszatkuj ją w drobne paski . Marchewki obierz i dokładnie umyj. Zetrzyj ją na dużych oczkach tarki .

Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj . Do miski wlej olej i ocet. Dopraw solą i pieprzem. Wsyp cukier, wymieszaj. Sałatkę ponownie wymieszaj i odstaw na około 3 godziny .

Po tym czasie przełóż sałatkę do słoików. Przechowuj ją przez 7 dni w chłodnym i zacienionym miejscu . Dopiero wtedy nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Jako dodatek na pewno wzbogaci twój obiad. Sprawdź, co dodać do kotletów mielonych, aby były smaczniejsze i tańsze oraz poznaj przepis na żurek od Anny Dymnej .

ścieranie marchewki.jpg
Canva/@Anetlanda
Zamówił rosół w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Spróbował i od razu wydał werdykt
Taki sernik bez pieczenia robiła moja babcia. Zawsze na Wielkanoc znikał ze stołu jako pierwszy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy