Taki sernik bez pieczenia robiła moja babcia. Zawsze na Wielkanoc znikał ze stołu jako pierwszy
Każdy pamięta z czasów dzieciństwa jakiś specjalny przysmak. W moim przypadku jest to sernik od mojej babci. Jej ciasto bez pieczenia po dziś dzień nie ma sobie równych. Chcesz wiedzieć jak je zrobić? Zapraszam do dalszej lektury.
Najlepsze ze świątecznych ciast
Od lat sernik z przepisu mojej babci podbija serca całej rodziny. Jest jedynym ciastem, które od razu znika z wielkanocnego stołu. Jego sekretny smak tkwi w serowo- pomarańczowym kremie oraz w samym przygotowaniu. Dasz wiarę, że nie potrzeba do niego piekarnika?
Babcia robiła ten sernik w nietypowy sposób. Według jej przepisu należy go bowiem ugotować. Ten proces sprawia, że ciasto nabiera idealnej i gładkiej konsystencji. Musisz wypróbować ten przepis na Wielkanoc.
Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Od razu ostrzegła konsumentów. „Tego nie można nazwać serem!"
Składniki inne niż zazwyczaj
Składniki na ten sernik są nieco inne niż na jego tradycyjny odpowiednik. Dlatego dokładnie sprawdź listę poniżej, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne. Produktów jest sporo, ale tylko dzięki nim ciasto naprawdę smakuje wyśmienicie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Alina w kuchni, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 opakowanie herbatników
- 1 kg twarogu półtłustego
- 250 g cukru
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 500 ml sou z pomarańczy
- 60 g masła
- 80 g mąki
- wiórki kokosowe
Przepis na gotowany sernik
Zacznij od wlania mleka do miski. Wsyp dwa opakowania budyniu oraz wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Do drugiej miski wsyp mąkę. Wlej do niej 100 mililitrów soku pomarańczowego. Połącz oba składniki.
Twaróg przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie robić się płynny, wsyp 200 gramów cukru. Dokładnie wymieszaj i wlej mleko z budyniem. Gotuj do momentu zgęstnienia, przez cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia.
Do drugiego garnka wlej sok pomarańczowy oraz ten wymieszany razem z mąką. Podgrzewaj na małym ogniu. Wsyp 50 gramów cukru i wymieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Kiedy masa zgęstnieje, dodaj masło i podgrzewaj do momentu jego rozpuszczenia.
Blachę ciasta wyłóż papierze do pieczenia. Na jej spodzie ułóż herbatniki. Następnie rozłóż na niej równomiernie masę z twarogu. Przykryj ją masą pomarańczową.
Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. Sernik włóż na 5 godzin do lodówki. Gotowe ciasto krój na kawałki i częstuj gości. Będą zachwyceni. Sprawdź, jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia oraz wypróbuj przepis na pyszną karpatkę.