Kroję mięso i zapiekam je z tymi składnikami. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasyczne kotlety schabowe
Ten sposób podania kotletów poznałem jakiś czas temu. Poza mięsem znajdziemy w daniu solidną porcję pysznych warzyw. Schab po cygańsku, bo tak nazywa się ta potrawa, jest prawdziwym przebojem w moim domu. Moja rodzina je uwielbia, sprawdź ten przepis i ty.
Kotlety schabowe
Tani i powszechnie lubiany schab to jeden z najczęstszych wyborów podstawy niedzielnego obiadu. Nic dziwnego: jest jednym z najchudszych i najzdrowszych mięs w asortymencie naszych sklepów. Jednak podawany tak często potrzebuje wielu przepisów, by się nie przejadł.
Na szczęście schab wieprzowy jest też mięsem bardzo uniwersalnym. Doskonale przyrządza się go zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej , i to w wielu różnych zestawieniach. Prezentujemy przepis na tę drugą wersję. Warto zacząć przygotowywać ją wcześniej, by mięso dobrze nabrało smaku marynaty, którą je poczęstujemy.
Schab po cygańsku
Przepis ten funkcjonuje w wielu wariantach. Różnią się m.in. warzywami, które dodajemy do kotletów . Kanał Sprint cooking, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje na przykład czerwoną paprykę, cebulę i ogórki kiszone.
Składniki
- 800 g schabu pokrojonego na kotlety
- 6-8 pieczarek
- 2 papryki w różnych kolorach
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ostrej pasty paprykowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- Pieprz, sól
Przygotowujemy pieczone schabowe
Koncentrat pomidorowy zalewamy 100 ml wody i rozprowadzamy na gładki, gęsty sos. Dodajemy pozostałe mokre składniki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Do marynaty dodajemy przeciśnięty na prasce czosnek .
Gotową marynatą zalewamy kotlety upewniając się, że są nią równomiernie pokryte. W misce lub torebce strunowej odkładamy je do lodówki na kilka godzin. Mogą w ten sposób spędzić nawet noc .
Cebulę kroimy w pióra, paprykę w słupki lub kostkę, a pieczarki w plasterki. Przyprawiamy je solą i pieprzem i mieszamy w misce . Garść wysypujemy na dno naczynia żaroodpornego.
W naczyniu układamy kolejno kotlety, każdy przekładając niewielką porcją warzywnej mieszanki. Kotlety układamy tak, by nachodziły na siebie. Kiedy ułożymy wszystkie, do naczynia wysypujemy resztę pokrojonych warzyw i zalewamy resztą marynaty.
Możemy posypać całość startym serem – smak będzie wtedy pełniejszy, ale wzrośnie też kaloryczność dania. Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez ok. godzinę, aż schab stanie się miękki.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę i pyszną zimową sałatkę .