Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.02.2024 16:15

Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę

mięso w rosole
canva / pr2is

Wygotowane mięso z rosołu to produkt dość niewdzięczny. Szkoda przecież go wyrzucić, a bywa problematyczny w wykorzystaniu. Kiedy poznasz sposób mojej znajomej, podobne problemy już nie wrócą. U mnie w domu przepada za tym cała rodzina.

Trudne mięso z rosołu

Zarówno zdrowy rozsądek, jak i dzisiejsze mody w gotowaniu mówią, że jedzenia nie należy marnować. Wykorzystywać trzeba jak najwięcej i najlepiej po kilka razy, jeśli jakiś produkt więcej niż w jeden sposób może nam oddać swoje posługi.

Jak świat światem tak było w wypadku mięsa z rosołu. Wygotowany ładny kawałek wołowiny to pół biedy – nadaje się jeszcze na tzw. sztukę mięs. Gorzej z mięsem odchodzącym od kości czy rozgotowanym kurczakiem. Najłatwiej przerobić je było na pierogowy farsz. Jednak nie zawsze rozwiązuje to problem, bo przygotowanie pierogów to osobny wysiłek, który niekoniecznie jesteśmy gotowi podjąć.

sztuka mięs
fot. Canva
Alert na Podkarpaciu. Śmiertelna ofiara zatrutego mięsa

Dwa w jednym sposoby na mięso z rosołu

Z pomocą przychodzi ten przepis, który rozwiązuje dwa problemy na raz. Pozwala w doskonały sposób spożytkować wygotowane do rosołu mięso. Jednocześnie daje coś, co można do tego rosołu podać. Te mięsne kulki, które można określić jako kluseczki, to obiadowy hit.

Składniki

  • Mięso wygotowane w rosole
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Dowolne inne zioła, np. kolendra czy lubczyk
  • Sól, pieprz

Mięsne kulki do rosołu

Po ugotowaniu rosołu wyjmujemy z niego mięso (najlepiej zrobić to kiedy będzie jeszcze gorący). Lekko studzimy je na talerzu, większe kawałki wołowiny rozdzielamy lub kroimy na mniejsze. Mięso mielimy.

W miseczce zalewamy bułkę szklanką mleka i czekamy, aż dobrze nasiąknie. Odciskamy ją dokładnie i dodajemy do mięsa. Wybijamy jajko, dorzucamy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. 

Dodajemy posiekane zioła i jeszcze raz mieszamy. Mięso formujemy w drobne kuleczki o średnicy ok. 3 cm. Gotujemy je w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty. Serwujemy jako mięsny wkład do rosołu.

Wypróbuj też przepisy na makaron z jajkiem i boczkiem oraz ciasto z kremem i galaretką.

mięso w rosole
fot. Canva