Smakosze.pl Dieta Kroję "polską cytrynę" i zalewam cukrem. Działanie tego syropu nie mieści się w głowie
YouTube/@gotujzmaszka

Kroję "polską cytrynę" i zalewam cukrem. Działanie tego syropu nie mieści się w głowie

9 października 2023

Czy wiecie, że pigwę możemy śmiało nazwać polską cytryną? Wszystko dlatego, że ma ona mnóstwo witaminy C. Pigwa wzmacnia organizm i wspiera naszą odporność. Dlatego polecamy przepis na syrop z pigwy. Pijcie go, a żadna choroba nie będzie wam straszna.

Pigwa, czyli bomba witaminowa

Pigwa wywodzi się z Azji i rośnie na niewielkich drzewach lub krzakach. Pigwa kwitnie pod koniec maja lub na początku sierpnia. Jej kwiaty mają bardzo przyjemny zapach, a owoce wyglądem przypominają jabłka lub gruszki. Owoce pigwy dojrzewają w październiku i potrafią być naprawdę okazałe.

Pigwy nie należy mylić z pigwowcem. To niewielki krzak, który ma małe owoce. Jednak podobnie jak owoce pigwy nie nadają się one do jedzenia na surowo. Warto więc z pigwy robić przetwory. Owoce pigwy nasycone są witaminą C i skutecznie chronią nas przed przeziębieniem i grypą.

syrop z pigwy
YouTube/@gotujzmaszka
Przez całe życie źle używałam praski do czosnku. Z nowo poznanym sposobem oszczędzam mnóstwo czasu i energii

Owoce pigwy, czyli porcja zdrowia

Pigwa wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Szczególnie polecana jest osobom, które często chorują . Początek jesieni to dobry moment, by sięgać po syrop z pigwy. Natomiast sok z pigwy bardzo dobrze łagodzi kaszel.

Syrop z pigwy pomaga też lepiej znieść zmęczenie, które pojawia się przy jesiennym przesileniu. Przyspiesza też przemianę materii i łagodzi niestrawność. Polecamy przepis na doskonały syrop z pigwy. Zróbcie go i cieszcie się zdrowiem.

Jak zrobić syrop z pigwy?

Składniki:

  • 1 kg pigwy
  • 1 kg cukru

Owoce myjemy i kroimy na cząstki. Pozbywamy się z nich pestek. Kroimy pigwę na drobne kawałki. Przygotowujemy litrowy słoik i dorzucamy do niego owoce. Co chwilę dosypujemy do słoika po kilka łyżeczek cukru. Gdy już owoce zapełnią słoik, to sypiemy jeszcze więcej cukru.

Ubijamy wszystko i przykrywamy jeszcze cukrem. Zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Gdy pojawi się sok, to warto jeszcze dosypać cukru . Tak przygotowany sok może stać w lodówce całą zimę. Pisaliśmy o syropie z buraków. Radziliśmy jak zrobić syrop na odporność z przepisu Ewy Wachowicz.

syrop z pigwy
YouTube/@gotujzmaszka

Źródło: YouTube/@gotujzmaszka, zywienie.abczdrowie.pl

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Robię je w 15 minut z zaledwie 3 składników, zawsze się udaje
Ostatnio poznałam przepis na pyszną surówkę biskupią. Moja rodzina nie chce już jeść do obiadu niczego innego
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy