Ostatnio poznałam przepis na pyszną surówkę biskupią. Moja rodzina nie chce już jeść do obiadu niczego innego
Surówka biskupia zachwyca smakiem i kolorami, a jej zrobienie jest niemalże ekspresowe. Warto spróbować tej jesieni, bo dostarcza wielu witamin. Moja rodzina pokochała ją od pierwszego spróbowania. Teraz wciąż się o nią upomina.
Pyszna surówka biskupia wzbogaci niejeden obiad
Proste połączenie marchewki, czerwonej kapusty i jabłka z wybornym sosem wzbogaconym o chrzan skusi chyba każdego. W moim domu ta surówka tak się spodobała, że teraz nie robię żadnej innej. Na szczęście wymaga wiele wysiłku.
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 kwaśne jabłko
- pół cytryny
- 3-4 cm korzenia chrzanu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 50 g majonezu
- 10 g łagodnej musztardy
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki wedle uznania
Wielu składników nie potrzeba, by pyszny dodatek do obiadu zagościł na naszym stole. Dokładną instrukcję jego wykonania znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto spróbować.
Kiedy brak mi pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, nic nie zostaje na potemJak zrobić surówkę biskupią? Pasuje do każdego obiadu
Kapustę starannie szatkuję i przenoszę do dużej miski. Posypuję niewielką ilością soli i delikatnie ugniatam. Odstawiam, by nieco zmiękła. Do osobnej miski wlewam sok wyciśnięty z cytryny.
Wprost do niego ścieram jabłko oraz chrzan, szybko mieszam. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu składników. Wcześniej należy oczywiście usunąć z nich skórkę. Na tarce ścieram też obraną marchewkę i dodaję ją do jabłka z chrzanem.
Całość przenoszę do miski z kapustą, z której odlewam wcześniej zebraną wodę. Jogurt mieszam z majonezem i musztardą. Sos dodaję do surówki. Na koniec doprawiam solą i pieprzem oraz wsypuję natkę pietruszki.
Do czego pasuje surówka biskupia?
Kompozycja na bazie czerwonej kapusty będzie idealna do mięsnych klasyków takich jak schabowy czy mielone z piekarnika. Świetnie wzbogaci też roślinne odpowiedniki tych dań przygotowane ze strączków.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki. Wypróbujcie dobrze znane wielu smakoszom połączenie pora, marchewki i jabłka. Być może spodoba wam się też pyszna marchewka z imbirem.