Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio poznałam przepis na pyszną surówkę biskupią. Moja rodzina nie chce już jeść do obiadu niczego innego

Ostatnio poznałam przepis na pyszną surówkę biskupią. Moja rodzina nie chce już jeść do obiadu niczego innego

Prosta surówka biskupia
Screen z filmu na kanale YouTube MniamMniamPL

Surówka biskupia zachwyca smakiem i kolorami, a jej zrobienie jest niemalże ekspresowe. Warto spróbować tej jesieni, bo dostarcza wielu witamin. Moja rodzina pokochała ją od pierwszego spróbowania. Teraz wciąż się o nią upomina.
 

Pyszna surówka biskupia wzbogaci niejeden obiad

Proste połączenie marchewki, czerwonej kapusty i jabłka z wybornym sosem wzbogaconym o chrzan skusi chyba każdego. W moim domu ta surówka tak się spodobała, że teraz nie robię żadnej innej. Na szczęście wymaga wiele wysiłku.

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1 kwaśne jabłko
  • pół cytryny
  • 3-4 cm korzenia chrzanu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g majonezu
  • 10 g łagodnej musztardy
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki wedle uznania

Wielu składników nie potrzeba, by pyszny dodatek do obiadu zagościł na naszym stole. Dokładną instrukcję jego wykonania znajdziecie w dalszej części artykułu. Warto spróbować.

Szatkowanie kapusty na surówkę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube MniamMniamPL
Kiedy brak mi pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Jest tania i smakuje obłędnie, nic nie zostaje na potem

Jak zrobić surówkę biskupią? Pasuje do każdego obiadu

Kapustę starannie szatkuję i przenoszę do dużej miski. Posypuję niewielką ilością soli i delikatnie ugniatam. Odstawiam, by nieco zmiękła. Do osobnej miski wlewam sok wyciśnięty z cytryny.

Wprost do niego ścieram jabłko oraz chrzan, szybko mieszam. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu składników. Wcześniej należy oczywiście usunąć z nich skórkę. Na tarce ścieram też obraną marchewkę i dodaję ją do jabłka z chrzanem.

Całość przenoszę do miski z kapustą, z której odlewam wcześniej zebraną wodę. Jogurt mieszam z majonezem i musztardą. Sos dodaję do surówki. Na koniec doprawiam solą i pieprzem oraz wsypuję natkę pietruszki.

Do czego pasuje surówka biskupia?

Kompozycja na bazie czerwonej kapusty będzie idealna do mięsnych klasyków takich jak schabowy czy mielone z piekarnika. Świetnie wzbogaci też roślinne odpowiedniki tych dań przygotowane ze strączków.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki. Wypróbujcie dobrze znane wielu smakoszom połączenie pora, marchewki i jabłka. Być może spodoba wam się też pyszna marchewka z imbirem.

Sos do surówki biskupiej.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube MniamMniamPL