Kroję pomidory i pakuję do słoików z cebulą i ziołami. Zimą każdy mi dziękuje
Smak wyhodowanych latem pomidorów możesz zatrzymać na dłużej. Przygotuj je w marynacie wraz z ziołami, a będziesz przyrządzać je co roku. Smak zachwyci każdego, a w dodatku poproszą cię o przepis. Koniecznie musisz wypróbować ten sposób.
Pomidory zatrzymasz na dłużej
Pomidory uwielbia każdy z nas. Dodajemy je nie tylko do przekąsek, ale i do wielu dań. Dzięki nim zyskują na smaku, a przede wszystkim na soczystości. Teraz masz okazję przygotować z nich wyjątkowy dodatek, który zimą wykorzystasz do wielu posiłków.
Poznaj przepis na pomidory w marynacie, a ich smak pokochasz od razu. Przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne, więc możesz zrobić te smaczne pomidory nawet dzisiaj.
Pomidory, cebula i zioła
Aby pomidory w marynacie były smaczne, potrzebujesz także inne produkty. Jest to między innymi cebula oraz zioła. Niezbędne są także produkty na marynatę. Wszystkie poznasz, kiedy sprawdzisz listę umieszczona poniżej. Nie pomijaj żadnego składnika i pamiętaj o najważniejszym, czyli o pomidorach. muszą być nie tylko świeże, ale i dojrzałe. Rozpoznasz je po zapachu, te najlepsze są przesiąknięte orzeźwiającym aromatem. Zdjęcia z artykułu pochodzą z kanału Schneller Koch , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2,5 kg pomidorów
- 7 ząbków czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek pietruszki
- 450 g cebuli
- pieprz w ziarnach
- 1,5 l wody
- 2 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oleju
- 25 ml octu
Przepis na pomidory w marynacie
Pomidory dokładnie umyj. Następnie pokrój je w ćwiartki, pozbywając się ich środka. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plastry. Umyte natki koperku i pietruszki drobno posiekaj. Cebulę pokrój w krążki.
Do słoików włóż czosnek, posiekany koperek, pietruszkę oraz część pomidorów. Przykryj je cebulą, a następnie pomidorami, zieleniną. Wsyp kilka ziaren pieprzu. Do garnka wlej wodę, ocet oraz olej. Wsyp sól i cukier.
Zagotuj składniki, a następnie zalewę wlej do słoików z pomidorami. Odwróć je do góry nogami, do momentu wystygnięcia. Przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu, a wytrwają do zimy. Sprawdź przepis Wachowicz na ogórki małosolne oraz zobacz, jak przygotować smaczne ziemniaki .